17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hac'da ölen 11 Türk'ün kimlikleri belirlendi

Mina'da şeytan taşlama sırasında ezilerek hayatını kaybedenlerden 9 Türk hacının isimleri belirlendi. Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla kutsal topraklara gelen Ahmet Sabit (Aksaray), Saniye Akkurt (Aksaray), Selim Tekingündüz (Bingöl), İsmail İzci (Edirne), Cevriye İzci (Edirne), Hanife Uçaner (Uşak) ile Simge Turizm'le gelen, ancak hangi şehirden oldukları henüz öğrenilemeyen Tefrike Atlı, Mehmet Çeliker ve Nevruz Kamerkale'nin izdihamda ezilerek öldükleri ifade edildi. Ayrıca, izdihamda ölenlerden Aksaray kafilesinden Ahmet Sabit'in eşi Zülhice Sabit'in kayıp olduğu, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Ahmet Zahir, Huriye Sadık, Emine Sözer ve Emine Aslan isimli Türk hacıların sağlık durumlarının da iyi olduğu bildirildi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, "2.5 milyonu aşkın insan var burada. İzdiham her zaman oluyor. Biz kafilemizin ibadetlerini akşama alıyoruz. Kolaylık sağlamak lazım organizasyonu yapanlara. Ben ve başkanım şahsen gece gittik şeytan taşlamaya. Ölen hacılarımızın bazıları kafile başkanlarından habersiz hareket etmişler ve maalesef hayatlarını kaydettiler. Görevlilerimiz akşama kadar hastane hastane, kafile kafile gezerek kimlik tespitine çalıştılar. Ölenlerin kimliklerini yaka kartlarından tespit ettik" diye konuştu.
Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Mina'da ölen 251 hacı adayından 11'inin Türk olduğunu açıklamış, bunun üzerine harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığı, ölen Türkler'in kimliklerinin tespit edilebilmesi için hastanelere ekipler göndermişti. Mina'da ezilen 11 Türk'le birlikte kutsal topraklarda hayatını kaybeden Türkler'in sayısı 41'e yükseldi.
Bu arada Kurban Bayramı'nın birinci günü Mina'da Büyük Şeytan'ın taşlanması sırasında sabah erken saatlerde meydana gelen izdiham sırasında bölgede bulunan Türk hacılardan bazıları, düşen arkadaşlarına yardımcı olamadıklarını büyük bir üzüntüyle anlattı. Herşeyin biranda olup bittiğine dikkat çeken Türk hacılar, tersten gelen kalabalık bir grubun sebep olduğu izdihamda özellikle yaşlılar ve kadınların yere düştüğünü ve sonrasında ezilerek şehit olduklarını açıkladı. Türk hacılar, diğer ülkelerden gelen Müslümanlar'ın bilinçsiz olduklarını vurgulayarak, yatağı-yorganıyla şeytan taşlamaya gelen ve diğer hacılara saygı göstermeyerek uyarıları dikkate almayanlar bulunduğundan yakındı. Türk hacılar, ellerinden geldiğince yardıma muhtaç insanları kurtarmaya çalıştıklarını, ancak zaman zaman kendi ayakları da yerden kesildiğinden bunda başarılı olamadıklarını sözlerine ekledi.
Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dünkü izdiham sırasında ölenler arasında 54 Endonezyalı, 36 Pakistanlı, 13 Mısırlı, 11 Türk, 11 Hintli, 10 Cezayirli, 10 Bangladeşli, 8 Sudanlı, 7 Faslı, 5 Çinli, 4 Yemenli, 3 Sri Lankalı, 2 Afgan, 2 Somalili, 2 Suriyeli, 2 Suudi, 1 Birmanyalı, 1 Ummanlı, 1 Tunuslu, 1 Nijeryalı, 1 Çadlı ve 1 Kamerunlu hacı adayının bulunduğu belirtildi. 65 kişinin kimliklerinin ise henüz tespit edilemediği ifade edildi.

 



 

ÖMER FARUK ÇAĞLAR - MİNA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2004 Pazartesi 00:00:03
Güncelleme :3 Şubat 2004 Salı 18:45:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?