19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hacıbektaş'ta 'devletsiz' tören

Hacı Bektaş Veli’yi anma törenleri bugün Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde başlıyor. Bu yılki törenlere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Deniz Baykal’ın katılmayacakları kesinleşti.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın durumu ise netleşmedi. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun törenlerde hükümeti temsil edeceği, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de törenlere katılacağı belirtildi.

Törenler öncesi yurttaşlar, Hacı Bektaş Veli’nin türbesinin de bulunduğu Hacı Bektaş Veli Müzesi başta olmak üzere Çilehane, Beştaşları ziyaret ediyor. Çilehane’de bulunan ünlü Halk Ozanı Aşık Mahzuni Şerif’in mezarı da ziyaretçilerin akınına uğruyor

.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hacı Bektaş Veli ve diğer düşün adamlarının, insancıl düşünceyi temel alan, sevgi, barış ve hoşgörünün yüceliğini her şeyin üstünde tutan felsefelerinin, Anadolu’da barış ve gönenç ortamının temellerini attığını bildirdi.

Sezer, Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri nedeniyle yayımladığı mesajında, Anadolu aydınlanmasının yüzyıllar öncesinden başlatan bu düşüncelerin aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik ve çağdaş kimliğinin oluşmasına da katkıda bulunduğunu belirtti.

Sezer, "Yarınlarımızın barışçı sağlam temeller üzerinde biçimlendirilmesinde, Hacı Bektaş Veli, engin dünya görüşü ile gelecek kuşaklar içinde yol gösterici olmayı sürdürecektir. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun, insanı insan olduğu için değer veren Hacı Bektaş Veli, kardeşlik sevgi ve hoşgörü çağrısıyla, huzur içinde bir arada yaşamanın yolunu göstermiştir.

Daha güzel gelecek için çatışma yerine uzlaşma ve hoşgörüyü, karanlık yerine aydınlığı yeğlemeyi öğütleyen düşünceleri yaşamın her alanında benimsemeli, tüm başarılı atılımların, iyi niyet, olumlu düşünce ve akılcı yaklaşımlarla gerçekleştirileceğini unutmamalıyız" dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç da yayımladığı mesajında, Hacı Bektaş-ı Veli’nin yüzyıllardır yaşamakta olan felsefe ve düşüncesinin, din ve mezhep ayrılıklarına karşı insan sevgisini esas alarak barış ve uzlaşma yolunu açtığını belirtti.

HACIBEKTAŞ
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 11:45:34
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 12:01:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?