25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Haiti 7 şiddetinde depremle yıkıldı

Karayip denizindeki ada ülkelerinden Haiti yakınlarında Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) verilerine göre, 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremden sonra ülkedeki iletişim hatlarının devre dışı kaldığı ve bölgeden sağlıklı haber alınamadığı belirtilirken, uzmanlar büyük bir yıkım meydana gelmiş olmasından endişe ettiklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Port-Au-Prince'deki Amerikan Büyükelçiliğinin kentteki normal ve cep telefonu hatlarının çalışmadığını bildirdiği kaydedildi.

Temaslar için Haiti'de bulunan ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinden Henry Bahn, depremde her yerin sallandığını ve gökyüzünü toz kapladığını anlatarak, her taraftan bağırmalar ve yardım çığlıkları geldiğini bildirdi. Bahn, her tarafta yıkılmış duvarlar olduğunu, kayaların yuvarlandığını, oluşan yarıklara yuvarlanan evler gördüğünü belirtti.

Reuters'in bölgedeki muhabiri de, başkentteki bir çok binanın çöktüğünü ve yıkıntıların arasında çok sayıda insanın bulunduğunu, kendisinin de bir düzine kadar ölü ve yaralı gördüğünü dile getirdi.

Haiti'nin New York'taki diplomatik temsilcisi Felix Augustin de, ülkesinde yakınları ve diğer insanları durumu için endişe ettiğini belirterek, durumu ''İletişim mümkün değil. Bakanlığıma ulaşmaya çalışıyorum, ancak olmuyor, akıl alacak gibi değil'' sözleriyle anlattı.

Amerikan Jeoloji Kurumu'ndan (USGS) yapılan açıklamada, deprem merkezi Port-Au-Prince'in 15 kilometre batısı ve 8 kilometre derinlikte olarak kesinleştirilirken, çok sayıda artçı şokun Haiti'yi vurduğu, bunların en büyüklerinin 5,9 ve 5,5 olduğu kaydedildi.

Bu düzeydeki sarsıntıların geniş çaplı yıkıma yol açabileceğini belirten USGS uzmanları, bugünkü depremin bölgede kaydedilen en büyük yer sarsıntısı olduğunu ve büyük çaplı kayıp ve yıkıma yol açma olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi.

OBAMA: ''YARDIMA HAZIRIZ''

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, ''dualarının ve düşüncelerinin Haitililerle birlikte olduğunu, gerekli yardıma hazır olduklarını'' bildirdi. Obama, ''Durumu yakından izliyoruz ve Haiti halkına yardıma hazırız'' dedi.

Üst düzey yetkililer tarafından yapılan açıklamada da, Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Yardım Dairesi (USAID) ve ordu yetkililerinin bir araya gelerek yapılacak yardım konusunda çalışmalara başladığı belirtildi.

Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Haiti, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda son dönemde özellikle ''halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu'' yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.


 

İHA /AA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 06:12:03
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 09:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?