18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hak-İş Genel Başkanı'ndan Asgari Ücret'e tepki!

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, yeni asgari ücretin kamuoyunda hayal kırıklığı meydana getirdiğini söyledi.

Yeni asgari ücreti değerlendiren Salim Uslu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Asgari ücret insani olması gerekir" sözünün havada kaldığını ve Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) önerdiği rakamın 397 milyon liranın çok aaltında kaldığını belirtti. Uslu, "Kamuoyunda beklentiler bir hayli arttırılmışken yüzde 34’lük artış bana çok yüksek gelmedi. Daha önceki uygulamalarda asgari ücretin brütü netleştiriliyordu. Ama görünen o ki bu sene o da yapılmadı" dedi.

Yüzde 50’lik bir artışın öngörüldüğünü ancak bu artışın Türkiye’deki makro dengeleri sarsacağı iddiasıyla söz konusu artışın gerçekleştirilmediğine işaret eden Uslu, "Bu zamana kadar yüzde 50’lik artış, Türkiye’deki makro ekonomik dengeleri bozabilecek nitelikte hiç olmadı. Eğer Türk ekonomisi yüzde 4-5’lik artışlarla sarsılacaksa o zaman bu batık bankalardaki Türk ekonomisindeki hedeflerde oluşturduğu şaşma, ödeme dengelerini bozuyor olması, bütçe açıklarının büyüyor olması, bütçeye yeni külfetler geliyor olması gibi sonuçlarını görmememiz gerekiyor. Sırf olaya asgari ücret bazında bakacaksak. Bu yaklaşımı doğru ve haklı bulmuyorum" diye konuştu.

Bundan önceki yıl asgari ücret tespit edilirken yüzde 22’lik bir artış sağlandığını ancak buna 7.5 milyon liralık asgari geçim indirim avantajı getirildiğine dikkat çeken Salim Uslu, "Asgari geçim indirimi de 1 Ocak’tan itibaren kaldırıldığına göre, bir önceki yıla göre yapılan orandan daha fazla bir artış söz konusu değildir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Asgari ücrette farklı yaklaşımla yükün dağıtıldığına dair bakanın açıklamasını uygun bulmadığını ifade eden Salim Uslu, şunları söyledi:

"Asgari Ücret hayal kırıklığı yarattı"

"Şu anda 226 milyon lira ile geçinen bir adama siz 303 milyon lira ödeyecekseniz. 77 milyon liralık artışla mı yükü paylaştırmış oluyorsunuz? 77 milyonluk liralık bir rakamla ekonomik dengeleri kuracaksanız ya da fedakarlıkları paylaştıracaksınız. Buna söylenecek söz yok. Bana göre, asgari ücrette müthiş bir hayal kırıklığı söz konusudur. Hem geçim indirimini kaldırıyorsunuz hem de yüzde 34 zam yapıyorsunuz. Asgari ücret yeterli değildir. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’İnsani olmalıdır’ yaklaşımı bunu ne kadar karşılıyor, görmek gerekir."

Bu işin tek tesellisinin ikinci 6 ay olduğunu belirten Salim Uslu, "6 aylık tespit edildiğine göre acaba asgari ücretin üzerindeki vergi ve prim yükünü azaltmak bakımından ve birinci 6 ayda yapılacak zammın ikinci 6 zammıyla birlikte birinci 6 ayda ödenemeyen miktarın ona eklenip birlikte ödenmesi düşünülüyorsa bu belki umut ve teselli olabilir" dedi.

Yeni asgari ücret belirlenirken istihdamı arttırmak ve işsizliği önlemek hedeflerinin gözetildiği iddiasının da gerçekleri yansıtmadığına işaret eden Uslu, şöyle devam etti:
"Bu iddia doğru değil. Türkiye’de reel ekonomi büyüdüğü halde istihdamın artmamasını neye bağlıyoruz? Yüzde 5’lik büyüme gerçekleşmiş, istihdam yüzde 5 büyüdü mü? Reel ücretlerde ciddi gerilemeler yaşandı. Reel ücretlerdeki düşüşe ters oranda istihdamın artması lazım, o da artmıyor. Demek ki bu gerçekçi bir yaklaşım değil."

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2003 Salı 00:00:30
Güncelleme :30 Aralık 2003 Salı 23:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?