19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hakan Uzan'a 'devlet sırrı' davası

Hakan Uzan'ın masasında bulunan, Cumhurbaşkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu ve Başbakanlığa ait 2001 tarihli ‘‘Çok gizli’’ ve ‘‘Kişiye özel’’ damgalı soruşturma evraklarıyla ilgili olarak, Hakan Uzan hakkında, ‘‘Devletin sır niteliğindeki belgelerini bulundurmak’’tan dava açılacak.

HAKAN Uzan'ın çiftlikteki masasında bulunan, ‘‘Çok gizli’’ ve ‘‘Kişiye özel’’ gizlilik dereceli soruşturma evraklarıyla ilgili, ‘‘Devletin sır niteliğindeki gizli belgelerini bulundurmaktan’’ dava açılacak. Uzanlar'a, gizli evrakları sızdıran köstebeğin kimliği de araştırılıyor.

Uzanlar'a ait, Adapazarı'ndaki çiftlikte yapılan aramada, Hakan Uzan'ın masasında ele geçirilen, ‘‘Çok gizli’’ ve ‘‘Kişiye özel’’ gizlilik dereceli evraklar polisi şaşırttı. Bu ‘‘çok gizli’’ belgelerden bazıları şunlar:

2001 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu imzasıyla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı'na yazılan, Uzanlar hakkında soruşturma yapılmasını isteyen talimat yazısı.

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı'nın, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı'na yazdığı soruşturma talebi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı'nın, Başbakan'a yazdığı izin talebi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bazı duyumlar ve ciddi ihbarlar üzerine, 2001 yılında Uzanlar'a ait tüm şirketlerin, yurtiçi ve yurtdışındaki yasa dışı, kanunsuz ve hileli faaliyetlerinin araştırılmasını istemişti.

Devletin en üst makamları arasında yapılan ‘‘Çok gizli’’ ve ‘‘Kişiye özel’’ gizlilik dereceli yazışmaların fotokopileri, kısa sürede Uzanlar'a ulaştırılmıştı. Devletin en üst makamlarında bulunan bir köstebek, bu evrakların fotokopilerini çekip, Uzanlar'a ulaştırmış ve bir anlamda, ‘‘Ayağınızı denk alın’’ mesajı vermişti.

Hakan Uzan'ın masasında bulunan evrakların üzerinde, Hakan Uzan'ın el yazısıyla, ‘‘Bu müfettişler kimler?’’, ‘‘Müfettişler nereden talimat alıyorlar?’’ notlarını aldığı dikkat çekti. Bu sızıntılar nedeniyle, Uzanlar hakkında 2001'de başlatılmak istenen soruşturma baltalanmış ve sonuç alınamamıştı.

KÖSTEBEK BAKAN MI?

Uzan soruşturmasını yürüten makamlar, ele geçen bu çok gizli evrakları sızdıran köstebeği bulmaya çalışıyor. Köstebeğin, o dönemde bir bakan olma olasılığı üzerinde de duruluyor. Ayrıca Hakan Uzan hakkında da, ‘‘Devletin sır niteliğindeki belgelerini temin etmek ve bulundurmak’’ iddiasıyla dava açılacak.

Telsim'in muhasebecisi için hapis yolu göründü

İMAR Bankası soruşturması kapsamında tedbir konulan Telsim Mobil Telekomünikasyon A.Ş'nin muhasebecisi Hande Kızılırmak hakkında, Telsim shoplardan toplanan çekleri kurye aracılığıyla tahsil ettiği iddiasıyla dava açıldı. Paraları BDDK hesabına yatırmak yerine Uzanlar'a aktarmaya çalışmakla suçlanan Kızılırmak'ın 1-6 ay hapsi istendi.

Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan tarafından hazırlanan iddianamede sanık Hande Kızılırmak'ın Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun (HUMK) 113/A bendi uyarınca 'İhtiyati tedbir kararına muhalefet' ettiği öne sürüldü.

Cem Uzan'dan Telsim yöneticilerine nota

GENÇ Parti lideri Cem Uzan, noter kanalıyla Telsim'in görevdeki 29 üst düzey yöneticisine ihtarname göndererek, yeni yönetimle birlikte alınan kararlardan doğacak zararların kendilerinden tahsil edileceğini bildirdi. İmar Bankası'na el konulmasının yasadışı olduğunun belirtildiği ihtarnamede, bunun Telsim'i zarara uğrattığı kaydedildi. Uzan'ın bu ihtarname ile Telsim yöneticilerini sindirerek TMSF'nin çalışmalarını baltalamaya çalıştığı vurgulandı.

Uzan'ın avukatı Şaylan Çığgın aracılığı ve İstanbul 10'ncu noteri İsmet Büyükkılıç kanalıyla Telsim'de görevine devam eden 29 üst düzey yöneticisine gönderilen ihtarnamede şu sözler yer aldı:

'Yönetim kurulu tarafından yazılı ve sözlü emirlerin de hukuken bu nedenle geçersiz olması nedeniyle iş bu emirlerin muhataplarca uygulanması sonucu şirketlerin herhangi bir zarara uğraması halinde muhatapların iş bu doğan ve doğacak zararlardan müştereken ve müteselsilen sorumlu oldukları ve olacakları izahtan varestedir. Telsim'in abone kaydı ve alacakları başka kaynaklara aktarılarak, zarara uğratılmaktadır. Muhatapların bulundukları görev ve yetkilerini kullanırken, Telsim'in menfaatleri doğrultusunda 14 Şubat 2004 tarihinden itibaren yaptıkları tüm haksız ve hukuka aykırı uygulamalarını derhal sona erdirmelerini, aksi taktirde tüm muhatabların kusurunun, hizmet kusuru olmayıp, kişisel kusur olacağı ve kişsel kusur nedeniyle Telsim A.Ş'nin uğramış olduğu zararların tamamının muhatablardan müştereken ve müteselsilen tahsili cihetine gidileceği, iş bu eylemlerin muhatapların doğrudan cezai ve hukuk sorumluluklarını doğuracağını, muhataplar aleyhine Cumhuriyet Başsavcılığı'na, yapmış oldukları işlem ve eylemlerden dolayı suç duyurusunda bulunulacağını ve maddi ve manevi tüm zararların talep ve dava olunacağını ihtar ederiz'

Üst düzey bir yetkili, Uzan'ın Telsim'de kendi döneminden kalan yöneticileri ihtarname ile sindirmeye çalıştığını savundu. 


KADİR ERCAN - HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 4 Mart 2004 Perşembe 03:16:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?