17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hakim ve savcı adaylarına gizli fişleme

Hakim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimlerine yönelik yönetmelikte yapılan değişiklikle hakim savcı adaylarının meslek öncesi fişlendikleri ortaya çıktı. Fişlemede "ahlaki gidişleri" uygun bulunmayan, hakim ve savcılık mesleğiyle bağdaşmayan davranışlarda bulundukları saptanan öğrencilerin adaylıklarına son verilecek.

Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikteki düzenlemelerden bazıları şöyle:

• Hakim ve savcı adaylarının eğitimi, Türkiye Adalet Akademisi aracılığıyla yürütülecek.

• Hakim ve savcı adaylarına sicil numarası verilecek ve Personel Genel Müdürlüğü'nce gizli ve açık sicil dosyaları tutulacak.

• Gizli sicil dosyasına, meslek öncesi eğitim süresince görev yaptıkları yerlerde düzenlenecek gizli fişler, varsa adalet müfettişlerince düzenlenen gizli fişler ve diğer gizli belgeler konulacak.

• Adayın gösterdiği kabiliyet ve başarısıyla görevine bağlılığı, ahlaki gidişinin değerlendirildiği gizli fiş, hazırlık ve son eğitim dönemi bitiminde, ilgili başkan yardımcısı, müdür ve ilgili müdür yardımcısı, staj süresinin sonunda, ilgili savcı veya mahkeme başkanı, Yargıtay ve Danıştay'daki ilgili daire başkanlarınca düzenlenecek.

• Meslek öncesi eğitim süresi, iki yıl olacak. Bunun hazırlık eğitim dönemi üç ay, staj dönemi 17 ay, son eğitim dönemi dört ay olarak gerçekleştirilecek.

• Adayların "adaylığa atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığının anlaşılması", "adaylığa alındıktan sonra bu niteliklerden herhangi birini yitirmesi" ve "adaylık süresinde davranışlarında hakimlik ve savcılık mesleğiyle bağdaşmayacak tutumlarının, göreve devamsızlığının, bilgi ve iş yapma kabiliyeti bakımından yeterli olmadığının düzenlenen gizli fişlerle gerekçeli olarak ve birbirini teyit edecek şekilde tespit edilmesi" hallerinde Adalet Bakanlığı'nca son verilecek.

• Haklarındaki kovuşturma veya soruşturma nedeniyle adaylığına son verilenler, beraat ya da takipsizlik kararı almaları halinde adaylıklarına dönebilecek.

• Meslek eğitimi sonunda yapılacak sınavda başarısız olanlar, talepte bulunmaları halinde, başka idari kadroya atanabilecek.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2004 Salı 21:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?