18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Haklılık psikolojisiyle saldırılar sürecek'

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) seçimlerini değerlendiren siyaset bilimci ve yazar Doç. Dr. Haluk Gerger, "Dış politika konusunda ABD’yi cendere içine alan ekibin haklılık psikolojisi içinde ve özgüven duygusuyla saldırganlığını sürdüreceği anlaşılıyor" dedi.

George W. Bush’un zaferini ilan ettiği ABD Seçimleriyle ilgili Gerger, "Bu seçim, bir memnuniyet ve geleceğe bakmanın değil, memnuniyetsizliğin, tatminsizliğin ve gelecekten korkunun bir ürünü" dedi.

ABD toplumunda gericilik ve militarizmin güç kazandığını ifade eden Dr.Gerger, bunun da savaş ortamından bu tür duyguların kabarıyor ve kullanılıyor olmasından ve Amerikan halkının tatminsiz bir toplum olmasından kaynaklandığını söyledi.

Tatminsizliğin birkaç açıdan ortaya çıktığını açıklayan Dr. Haluk Gerger, bunun bir nedenini şöyle açıkladı:

"Her alanda Amerikan toplumunda yaşanan radikal modernleşmenin ortasında kırsal kesim, gericiler ve bazı diğer kesimler, bu modernleşmeden kültürel değerler açısından rahatsız duyuyorlar."

"Irak’ta işler karıştıkça ABD baskıyı artıracak"

Toplumdaki tatminsizliğe, Amerikalıların büyük bölümünü oluşturan çalışan emekçilerin ekonomik açısından sürekli zemin ve kan kaybetmelerini gösteren Gerger, "Bu iki durum dış dünyaya bir reaksiyon biçiminde kendini gösteriyor ve tabii ırkçılığı, militarizm ve aşırı milliyetçiliği körüklüyor" dedi.

Seçim sonrası durumun Türkiye gibi ülkelere etkisine ilişkin düşüncelerini aktaran Dr. Gerger, "Bu koşullar ABD yönetimine Türkiye gibi ülkelere yeni baskılar yapma ve daha etkin olma imkanı doğuruyor. Irak’ta işler karıştıkça, ABD bu ülkelere daha fazla baskıda bulanacağı, bu ülkelerin de ABD’ye karşı daha az dirençli olacağını tahmin ediyorum" dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 09:41:46
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 09:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?