23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Hal aradan çıkıyor sebze meyve yüzde 8 ucuzluyor

Bakan Sami Güçlü, üretici birliklerinin, ürünlerini toptancı halline sokmadan doğrudan süpermarketlere satabilmesi için yasa çıkarılacağını açıkladı.

Tarım Bakanı Sami Güçlü, yaş meyve sebze ticaretinde üretici birliklerinin ürünlerini toptancı hallerine sokmadan doğrudan süpermarketlere satabilmeleri için yasal düzenleme yapılacağını açıkladı.

TARIM Bakanlığı, yaş meyve ve sebze ticaretinde aracıları ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Tarım Bakanı Sami Güçlü, üretici birliklerinin ürünlerini toptancı hallerine sokmadan doğrudan süpermarketlere satabilmeleri için yasal düzenleme yapılacağını açıkladı. Bu durumda sebze ve meyve fiyatlarının yüzde 8 civarında ucuzlayacağı tahmin ediliyor.

Güçlü, SHP Hatay Milletvekili Züheyir Amber’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, çiftçilerin ürününü değerinde satabilmesi ve pazarlama kanallarının iyileştirilmesi amacıyla Tarımsal Üretici Birlikleri Yasası’nın geçen yıl, uygulama yönetmeliğinin de bu yıl ocak ayında çıkarıldığını anımsattı.

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ:

Güçlü, çıkarılan yönetmelik çerçevesinde bugüne kadar 22 üretici birliği kurulduğunu ve kurulmaya devam ettiğini belirterek, ‘Böylece üreticilerin biraraya gelerek daha kaliteli üretim yapmaları ve alıcı karşısında pozisyonlarını güçlendirmeleri sağlamaya çalışılmaktadır’ dedi. Bakan Sami Güçlü, özellikle yaş meyve ve sebze ticaretinde üretici birliklerinin ürünlerini toptancı hallerine sokmadan doğrudan süpermarketlere satabilmeleri amacıyla Toptancı Halleri ve ilgili Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yapılması konusunda çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

Kafalar karışık

TARIM Bakanı Sami Güçlü’nün bahsettiği uygulamanın nasıl olacağı konusunda kafalar biraz karışık. Hipermarketler, bu uygulamada şu anda hallere ödenen yüzde 8’lik komisyonun kalkması sonrasında, üretici birliklerine bir ödeme yapılıp yapılmayacağını bilmiyorlar. Hipermarketler, üretici birliklerine böyle bir ödeme yapılması halinde, uygulamanın fiyatlara beklendiği kadar yansımayabileceğini kaydediyorlar.

aa
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 02:26:30
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 15:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?