18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Halka Arz'lar, AB'ye uyumlandı

İlk kez halka açılan şirketlerin hisselerinin fiyatı halka arz fiyatının altına düşerse halka arza aracılık eden aracı kurumlar 30 gün içinde fiyat istikrarı sağlayıcı alımlarda bulunabilecekler. Söz konusu düzenleme AB düzenlemelerine paralel olarak getirildi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) duyurusuna göre, şirketlerin ilk kez halka açılmalarında, halka arz edilen hisse senedinin borsada işlem görmeye başlamasını takip eden 30 gün içinde hisse senedi fiyatının halka arz fiyatının altına düşmesi halinde, Avrupa Birliği düzenlemelerine paralel olarak, halka arza aracılık eden aracı kurum tarafından, hisse senedi fiyatının halka arz fiyatına ulaşıncaya kadar, fiyat istikrarı sağlayıcı alımlarda bulunabilmesine imkan sağlandı.

Yapılan düzenleme ile bir hisse için X fiyat üzerinden halka açılan bir şirketin hisse senetlerinin borsada işlem görmeye başlamasını takip eden 30 gün içinde, borsada oluşan fiyatının X liranın altına düşmesi halinde, halka arz öncesinde belirlenen ve izahname ile kamuya açıklanan aracı kurum, borsa tarafından belirlenecek işlem kuralları çerçevesinde, hisse senedinin fiyatı X liraya ulaşıncaya kadar destekleme alımında bulunabilecek.

Bu düzenlemenin uygulanması isteğe bağlı olacak ve uygulanıp uygulanmayacağı halka arz öncesinde yatırımcılara duyurulacak. Hisse senedinin fiyatının halka arz fiyatı veya bunun üzerinde oluşması halinde destekleme alımında bulunulması mümkün olmayacak. Düzenleme ile hem yeni halka açılan şirketlerin hisse senedi fiyatlarının daha sağlıklı tespit edilmesi, hem de borsada işlem görmeye başlayan bir şirkete ait hisse senetlerinin fiyatının keskin fiyat hareketlerine maruz kalmadan 30 gün boyunca daha istikrarlı oluşması hedeflendi.

Ek hisse satışına, izin alınması zorunluluğu

Yürürlükteki tebliğe göre ilk halka arzlarda, yatırımcılardan gelen talebin halka arz miktarının üzerinde olması halinde fazla talebi karşılamak amacıyla, halka arz edilen hisse senetlerinin nominal değerinin en fazla yüzde 15’ine kadar yeni hisse senedinin ortaklar tarafından satılabilmesi mümkünken, ek satış hakkı olarak bilinen bu hakkın kullanılmak istenmesi halinde, halka arz sırasında Kurul’dan izin alınması ve bunun izahname ile yatırımcılara açıklanması gerekiyor. Değişiklik ile bu düzenlemenin kapsamı genişletilirken, hem ortaklar tarafından hem de ortaklardan ödünç alınmak suretiyle halka arza aracılık eden aracı kurum tarafından ilk halka arz tutarına ilave olarak halka arz edilen hisse senetlerinin nominal değerinin yüzde 15’ine kadar yeni hisse senedi satılabilmesine imkan sağlandı.

Düzenlemeye göre, aracı kurum tarafından ödünç alınan hisse senetleri, destekleme alımında bulunulmasına ilişkin 30 günlük süreye paralel olarak, hisse senetlerinin borsada işlem görmeye başlamasını takip eden 30 gün sonunda ya halka arz fiyatından bedelinin ödenmesi suretiyle kapatılacak ya da borsadan satın alınmak suretiyle ortağa iade edilecek. Yurt dışı uygulamalarda ’’greenshoe option’’ olarak bilinen bu uygulamada, ilgili hisse senedinin fiyatının yükselmesi halinde halka arz fiyatından ödünç alınan hisse senetlerinin iadesine imkan sağlanarak, aracı kurumların ek bir risk almadan yeni bir halka arzda bulunabilmeleri sağlandı.

Borsa şirketlerinin ortaklarının portföyünde bulunan Kurul kaydına alınmış hisse senetlerinin borsada satılmak istenmesi halinde halen Kurul’a, borsaya ve Takasbank’a ayrı ayrı yapılan başvurular tek bir merkezde (Takasbank) toplanarak yatırımcıların daha kolay ve daha kısa sürede hisse senetlerini borsada satabilmelerine imkan sağlandı. Yatırımcıların daha önce kurul kaydına alınmış hisse senetlerini borsada satmak istemeleri halinde, sadece Takasbank’a müracaat etmeleri yeterli olacak ve tüm işlemleri burada sonuçlandırılacak.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2003 Çarşamba 17:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?