18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hamaney: ABD ağzına tokat yemeyi hak etti

İran’ın ruhani lideri, ’ABD ağzına tokat yemeyi hak etti’ diyerek bir ülkenin nükleer teknolojiye sahip olup olamayacağına karar vermenin Washington’un işi olmadığını söyledi.

İran’ın nükleer programı hakkında ABD’nin yorumlarına öfkelenen Hameney, Tahran hükümetinin nükleer progamı hakkında kendi kararlarını kendisinin aldığını
vurguladı.

Amerikalı yetkililerin İran’ın nükleer silah üretmeye çalıştığı suçlamalarına karşılık İran yönetimi nükleer alandaki bütün faaliyetlerinin sivil amaçlı enerji üretimini hedeflediğini ve tamamen barışçıl olduğunu belirtiyor.

Ayetullah Ali Hameney, İran’da haziran ayında planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkenin nükleer programını geliştirme çabalarını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Ruhani liderin öfkeli çıkışı, İranlı yetkililerin dünkü uyarısını izliyor.

İranlı yetkililer, nükleer programlarıyla ilgili olarak Avrupa Birliği ile yürüttükleri müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması ardından uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yeniden başlatabilecekleri uyarısında bulunmuşlardı.

İran’ın başmüzakerecisi Cyrus Nasseri, Londra’da yapılan müzakerelerden bir sonuç alınamamasının ardından, Tahran’ın zenginleştirme programının bazı bölümlerini yeniden hayata geçirmek zorunda kalabileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi de bu hafta yaptığı açıklamada, bir uzlaşmaya varılamaması ve müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, Tahran’ın uranyum zenginleştirmeye yeniden başlaması dışında bir tercihi kalmayacağını söylemişti.

Tarafların 2 Mayıs’ta New York’ta yeniden biraraya gelmeleri bekleniyor.

Avrupa Birliği üyesi üç ülke İngiltere, Almanya ve Fransa, İran’la yaptıkları müzakerelerde Tahran’ı uranyum zenginleştirme programını tamamen yürürlükten kaldırması için ikna etmeye çalışıyor.

Kasım ayında, İran, Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılan müzakereler süresince, geçici olarak uranyum zenginleştirme programını askıya almaya razı olmuştu.

Avrupa ülkeleri, İran’ın uranyum zenginleştirme programını tamamen durdurması gerektiğinde ısrar ediyor ve Tahran hükümetine bunun karşılığında ticaret kolaylıkları ve teknoloji transferi öneriyorlar.

AB’de birçok kişi, Tahran’ın Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde nükleer program hakkında bir karara varmasının çok zor olduğuna inanıyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 01:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?