19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hanımlar dikkat: Ev işleri strese yol açıyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Dr. Cengiz Akkaya, günümüz şartlarında pekçok şeyin strese sebep olduğunu, günlük ev işlerini yapan bazı ev kadınlarının bile işlerinin rutinleşmesinden dolayı stres yüklü olduklarını bildirdi.

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan hemşireler, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası’nı bir dizi faaliyetle kutladı. Hafta dolayısıyla düzenlenen "Sağlık çalışanlarında motivasyon" konulu panelde konuşan Uzm. Dr. Cengiz Akkaya sağlık sektöründe çalışanların yoğun stresle karşı karşıya olduklarını, bunun da strese yol açan faktörlerin yok edilmesiyle önlenebileceğini bildirdi.

Stresin birçok sebebi olduğunu anlatan Akkaya, rutin ev işlerinin, aşırı şeker, un ve tuz tüketilmesinin, yaşadığımız yüzyıldaki değişikliklerin de birer stres kaynağı olduğunu kaydederek, "İnsanların sürekli stres halinde olmaları bazen kronik hastalıklara yol açabiliyor" dedi.

Ev işlerinin rutine binmesinin, ev işlerinde aşırı titiz olunmasının da yoğun strese sebebiyet verdiğini anlatan Akkaya, stresle mücadele için egzersiz, doğru beslenme, zamanı iyi kullanma, hayır demeyi öğrenme, mükemmele ulaşmanın her zaman mümkün olmadığını kabullenme, yapılacak bir işi uzatmadan hemen bitirmenin faydalı olduğunu hatırlattı.

Hastanelerde anahtar role sahip bulunan hemşirelerin motivasyonu ve iş doyumunun hizmet kalitesi açısından önemine değinen Hemşire Muazzez Altay da, "İş doyumunu ve motivasyonu artırıcı stratejiler uygulayan bir kuruluşta çalışan kişilerin hata oranları yüzde 50 azalmaktadır. Bu oran da sağlık hizmetleri açısından çok önemlidir" diye konuştu.

Altay, UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin toplam kalite yolculuğunda hemşirelik hizmetlerinin de en iyi olması için öncelikle hasta ve hasta yakını memnuniyet araştırması yaptıklarını, elde edilen sonuçların kalite yolculuğu açısından sevindirici olduğunu bildirdi. Yapılan araştırmada, hastanede görev yapan hemşirelerin işlerinde doyumlarının orta seviyede olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Hemşire Ayşe Eken Baran da, Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan hemşirelerin iş memnuniyetini ve motivasyonunu en üst düzeye ulaştırmak için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bosch İnsan Kaynakları Anket Sorumlusu Psikolog Burcu Süer ise kendi firmalarında çalışma memnuniyeti ve motivasyonla ilgili yaptıkları çalışmalardan bahsetti. 1996 yılında bir anket yaparak yola koyulduklarını belirten Süer, şunları söyledi.

"Çalışanların beklentilerini öğrendikten sonra, çalışma mekanlarında mobilyadan iletişime kadar bir dizi değişiklik yaptık. Bu sayede hem personelin memnuniyeti arttı, hem de 1996 yılında 47 milyon euro kar eden şirket, 2003 yılında karını 342 milyon euroya yükseltti".

BURSA-(İHA)
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2004 Cuma 16:37:15
Güncelleme :14 Mayıs 2004 Cuma 16:50:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?