18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hapis yerine kamu hizmeti

Bazı suçlular artık Avrupa’da olduğu gibi cezaevine koyulmak yerine topluma kazandırıcı işlerde çalıştırılacak ya da tedavi edilecekler. Bu uygulamanın koşullarını belirleyen uyum tasarısı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu Tasarısı, yasaların öngördüğü yaptırımların yerine getirilmesini ve denetimini sağlamak üzere her ilde ‘Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’ kurulmasını öngörüyor.

HANGİ DÜZENLEMELERİ KAPSIYOR

TCK, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu, AB’ye uyum amacıyla baştan aşağı yenilenmişti. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek bu yasalardaki bazı hükümlerin, nasıl uygulanacağını belirlemek amacıyla yeni bir ek tasarı hazırlandı. Buna göre, uyuşturucu kullananlar, cezaevine girmek yerine hastanelerde tedaviye alınacaklar. Cezası 1 yılın altında olan suçlarda kişiler, kamu görevinde çalıştırılabilecek. Alkol etkisi ile suç işleyenler, isterlerse tedavi edilecekler. Cezasını çekerek hapisten çıkanlara, meslek edinebilmeleri için devlet yardımcı olacak.

Denetimli serbestlik ve yardım ile koruma hizmetlerinde görev alanlar, ‘İnsan onuruna saygı ve dürüstlük, gizlilik, tarafsızlık’ ilkelerini dikkate alacaklar. Bu kişiler, suçlulara karşı aşağılayıcı, onur kırıcı veya küçük düşürücü davranışlarda bulunamayacaklar.

....
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 23:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?