27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hapisten ’Kürtçe Alo’ çalışması

TRT Şeş’in Kürtçe yayınından sonra cezaevlerinden telefon görüşmelerinin Kürtçe yapılabilmesi için çalışma başlatıldı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in talimatıyla Kürtçe konuşmayı yasaklayan Cezaevi Tüzüğü’nün 88’inci maddesi değiştirilip, Danıştay’a yollanacak.

TRT’nin Kürtçe yayına başlamasının ardından Adalet Bakanlığı da cezaevlerinden gelen yoğun şikáyet üzerine telefon görüşmelerindeki Kürtçe yasağını kaldırmak için harekete geçti. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in talimatı üzerine hükümlülerin aileleriyle telefonda Kürtçe konuşmalarını engelleyen Cezaevi Tüzüğü’nün 88’inci maddesinin değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında cezaevlerine Kürtçe bilen personel alınması da değerlendiriliyor. Adalet Bakanlığı, tüzük değişikliğini tamamlandıktan sonra Danıştay’a gönderecek. Danıştay’ın tüzük değişikliğine onay vermesi halinde cezaevlerinde Kürtçe telefon görüşmesi yapılabilecek.

Tüzükte sınırlı izin

Tüzüğün 88’inci maddesi, telefon görüşmelerinin Türkçe yapılmasını düzenliyor. Ancak hükümlünün ya da konuşacağı yakınının Türkçe bilmemesi halinde mahallinde yapılacak inceleme sonunda Kürtçe konuşmaya izin veriliyor. Örneğin cezaevinden bir hükümlü telefonla görüşmek istediği annesinin Kürtçeden başka bir dil bilmediği için Kürtçe konuşmak için izin istiyor. Köyde araştırma yapılıp doğrulanması halinde, Kürtçe konuşmaya izin verilebiliyor.

Ziyarette yasak yok

Bakanlık yetkilileri, cezaevi ziyareti sırasında Kürtçe konuşma konusunda bir yasak olmadığını belirttiler. Telefon görüşmeleri sırasında hükümlünün aradığı yakınlarından birinin Kürtçe konuşması halinde görüşmenin kesildiğini, bu konuda cezaevlerinden çok sayıda şikáyet geldiğini anlatan yetkililer, "Yerinde araştırmak bazen fiilen mümkün olmuyor. Tüzüğün bu maddesi üzerinde çalışma yapıyoruz" dediler.

İmralı’dan konuşacak

KÜRTÇE konuşma yasağının kaldırılması halinde teröristbaşı Abdullah Öcalan da diğer hükümlüler gibi İmralı’dan yakınlarıyla Kürtçe konuşabilecek. Telefondaki Kürtçe konuşmalar kayda alınacak ve incelenecek. Konuşma içeriğinde, ’suç teşkil etme ihtimali olması’ halinde o hükümlünün aynı yakını ile Türkçe’den başka dille konuşmasına izin verilmeyebilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 07:32:07
Güncelleme :4 Ocak 2009 Pazar 08:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?