20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Harekat siyasi amaçlı'

ABD'de Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Henri Barkey, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya karşı düzenlediği operasyonun ana hatlarıyla siyasi amaçlı olduğunu savundu.

Bir panelde konuşan Barkey, modern askeri strateji öğretisinin kurucusu sayılan Prusyalı general Carl von Clausewitz'in "Savaş, siyasetin başka araçlarla devamıdır" sözüne atıfta bulunarak, "Türk generalleri, Clausewitz'in iyi birer öğrencisi" dedi.

Operasyonun çok zor iklim koşullarının hakim olduğu bir dönemde gerçekleştirildiğine ve böylelikle TSK'nın yoğun kış şartlarındaki imkan ve kabiliyetinin gösterildiğine işaret eden Barkey, böylece "yoğun kış koşullarında savaş olmaz" şeklindeki geleneksel askeri felsefenin geçersizliğinin vurgulandığını belirtti.

Barkey, operasyonun Kuzey Iraklı Kürtler için de dolaylı bir uyarı niteliği taşıdığını dile getirdi.

Operasyonla ABD'nin taraf tutmaya doğru itildiğini de ileri süren Barkey, bununla birlikte ABD'nin operasyon boyunca tutumunu "yanıp sönen sarı ışık" diye nitelendirdi.

"TSK zaten harekatı bitirmişti"

Çekilme zamanlamasına ilişkin olarak da Barkey, TSK'nın zaten harekatı bitirdiğini ve bölgede daha fazla kalmanın bir yararının bulunmadığını ifade etti.

Barkey, bu aşamadan sonra Türkiye ile Kuzey Iraklı Kürtler arasında diyalog kurulmasının yararlı olacağını kaydetti.

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 09:54:22
Güncelleme :4 Mart 2008 Salı 10:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?