29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Harika Türk'ün TV'ye ettiği!

ABD’de teknolojiye yön veren 10 kişiden biri kabul edilen Bülent Çelebi’nin şirketi AirTies televizyon alışkanlıklarını kökten değiştirecek ürünü IPTV alıcısını yılsonunda Türkiye’de satışa sunacak.

KABLOSUZ ağlar ve genişbant internet erişimi konusunda ürün ve çözümler geliştiren AirTies, mevcut televizyonların internet üzerinden yayınları almasını sağlayan ve isteğe bağlı program izlemeyi mümkün kılan IPTV alıcısını üretti. Evlerdeki kablo kirliliğine de son veren M-140, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile tamamen yerli kaynaklarla üretildi. Bu fikri geliştiren uzun yıllar yaşadığı ABD’de ‘Teknolojiye yön veren 10 kişiden biri kabul edilen ve ABD’de kendisine Mr. Chip denen AirTies’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi, televizyon alışkanlıklarımızı kökten değiştiren ürün hakkında sorularımızı yanıtladı.

IPTV’nin geçmişinden bilgi verir misiniz? Şu anda dünyada kaç kişi IPTV kullanıyor?

Geçmişi sadece 2.5 yıl öncesine dayanıyor. Berlin’de yapılan Genişbant Dünya Forumu’nda açıklanan rapora göre dünyada IPTV servislerini kullanan kişi sayısı 2007 sonu itibariyle 7.9 milyona ulaştı. IDC’ye göre 2011 yılında bu rakamın 65 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçmişi daha 2.5 yıl olan IPTV’de kullanıcı sayısındaki artış hızı çok yüksek. IPTV’de geçtiğimiz bir yıl içindeki en büyük artış yüzde 231 ile Avrupa’da yaşandı; abone sayısı Fransa’da 2 milyon kişiye ulaştı.

IPTV neleri değiştirecek?

İstenilen program istenilen yerde ve istenilen zamanda seyredilebilecek. Tüm dünyadan sınırsız TV kanalı izlenebilecek. eğitim, oylama, oyun gibi interaktif hizmetlerden yararlanılabiliyor. Tek faturası olacak. Reklam verenler için de kişiye özel reklam uygulaması, böylece hedef kitleye ulaşma garantisi olacak.

Sizin ürününüz M-140’ın özelliği nedir?

M-140’lar fiberoptik kabloyla internet bağlantısı olan yerlerde verimli şekilde kullanılabiliyor. Normal bakır tellerle sağlanan hızlı ADSL bağlantısında da sorunsuz bir şekilde internet üzerinden TV yayınları izlenebiliyor. Son kullanıcı açısından kurulumu ve kullanımı çok kolay, az yer kaplayan, sessiz, düşük maliyetli bir kutu. Bununla birlikte, internet kullanımı, uzaktan yönetim ve güncelleme, tak çalıştır gibi özellikleri var. Opsiyonel olarak eklenebilecek bir USB adaptör sayesinde ev içerisinde kablosuz video aktarımına imkan veren bir ürün olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. AirTies ile televizyon yayını internetten gelecek, evin içinde tek tuşla dolaşacak. Kablosuz video aktarımında genelde karşılaşılan görüntü kalitesi problemlerini çözen, patent başvurusu yapılmış, AirTies’a özgü ‘Mesh’ teknolojisini kullanıyor. Bunun yanında, güvenlik ve kaliteli kablosuz iletişim ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Kullanıcının bir düğmeye basması yeterli. Bu yönleriyle, servis sağlayıcılarının kurulum ve kullanıcı desteği maliyetlerini de minimumda tutmalarına büyük destek veriyor. İleride M-140’ın yazılımını geliştirerek gittiğiniz yere götürme imkanı da olacak.

Türkiye’de ne zaman kullanmaya başlayacağız?

Özellikle internet servis sağlayıcıları ve içerik üretenler tarafından beklenen IPTV’nin, Türkiye’de de içerik ve dağıtım açısından 2008 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. İnternet üzerinden yüksek çözünürlüklü (HD) yayınlar yapmak için VDSL gerekiyor. VDSL2 altyapısı ile Türkiye de HD yayınlara geçebilecek.

Türkiye ile mi sınırlı kalacaksınız?

Hedefimiz, Türkiye sınırları içinde katma değer yaratan, Türkiye’nin örnek şirketi olarak dünyaya açılmak. Çünkü AirTies’ın Türkiye’deki başarısı, Ar-Ge gücünden kaynaklanıyor. Biz Türkiye’nin ‘teknoloji alanında dünya markası yaratma’ hedefi için talibiz. M-140’ın bu hedef için çok önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz. Bugüne kadar Türkiye pazarında önemli başarılara imza attık, hızla büyüdük. Önümüzdeki 5 yıl içindeki hedefimiz ise Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kapsayan EMEA bölgesinde liderlik.


Nasıl kuruluyor?


ADSL sağlayacısının abonelik sırasında ücretsiz vereceği M-140’ı kurmak için bir televizyon (ya da iki, üç, dört) ve internete bağlanmayı sağlayan AirTies Axespoint yani modem gerekiyor. Modem cihazı internet hattının geldiği noktaya bağlanıyor. Televizyona da M-140 bağlanıyor. Sonrası çok kolay. Televizyonu açtığınızda karşınıza AirTies AirMagic programı çıkıyor. Ekrana iki cihaz arasındaki bağlantıyı kurmanız için bir uyarı geliyor. Bu durumda modemin düğmesine basıyorsunuz. İki cihaz birbirini buluyor. Ve yayın başlıyor. Bu her televizyon için aynı şekilde yapılıyor.


‘Türkçeyi öğren daha çok kazan’


VODAFONE’NİN Maslak’taki yeni genel müdürlük binası yapıldı. Açılışa katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yayıncılığın ve telekomünikasyonun ayrı kurallara tabi olduğunu belirterek ‘Aynı yolda ses de gidiyor, görüntü gidiyor. Hepsi allak bulak oldu. Ezberimiz bozuldu’ dedi. Sektörün İngilizce konuşmayı çok sevdiğini belirten Yıldırım ‘Bunlarla konuşmaya başladın mı aşağılık duygusuna kapılıyorsun. Laflarının yarısı kısaltma, yarısı İngilizce, sadece yüzde 10’u Türkçe’dir. Onun için Attila Vitai de burada lisan öğrenmede çok tembel kalmış. Ben ona, ‘1.5 yılda Türkçe’yi su gibi öğreneceksiniz’ dedim.

DÜNYAYA UĞUR GETİRSİN

O sadece ‘hayırlı olsun’, ‘binamız’ dedi. Bu kadar... Adının hakkını ver. Dedelerinin sözünü tut. Yolundan çıkma. Türkçe’yi de çok kısa zamanda öğren. İşlerin daha çok açılır, daha çok kazanırsın’ dedi. Vodafone CEO’su Attila Vitai de Vodafone’nin global gücünü yansıtan bu yeni binanın, sadece Vodafone Türkiye’ye değil, Türk GSM sektörüne uğur getirmesini dilediğini, yeni binanın, modern tasarımı ve teknolojik özellikleriyle Vodafone’nin ruhunu yansıttığını söyledi.


TEKNO HABER


Türk Telekom 2005 yılı sonunda 33 Gbps olan yurtdışı çıkış hızını 157 Gbps’ye yükseltti. Bu sayede yüksek trafik alan Google, Facebook, Youtube gibi sitelere, internetin en yoğun kullanıldığı dönemlerde dahi yüklenme yaşanmadan erişim sağlanacak. Türk Telekom, 2008 yılı sonuna kadar bu hızı 350 Gbps’ye çıkarmayı planlanıyor.

2001 yılında Türkiye’yi sanal ticaretle tanıştıran GittiGidiyor.com, 7 yaşında. 2 bin 600 kategoride sıfır ve ikinci el ürün yelpazesiyle 7 yıldır hayatımızda olan GittiGidiyor.com 1.9 milyon kayıtlı kullanıcı bulunuyor.

Asus, ilköğretim öğrencilerinin katılabileceği bir yarışma başlatıyor: Anlat okulunu, kazan Eee PC’yi. 3 bin 500 başvuru alınan yarışmaya katılan minikler, okudukları okulun veya hayallerindeki okulun web sitesini tasarlıyorlar. Yarışmanın sonunda dereceye girenler ASUS Notebook kazanacaklar.


TEKNO ÜRÜN


Casio’dan en küçük fotoğraf makinesi


CASİO dünyanın en küçük ve en ince fotoğraf makinesi Exilim EX-S10’u tanıttı. Gömlek cebinde taşınabilecek kadar sadece 1.5 cm kalınlığa sahip Exilim S10, dört farklı otomatik çekim (auto shutter) modu ile fotoğraf çekmeyi de çektirmeyi de bir eğlenceye dönüştürüyor. Ürün, 10.1 megapixel çözünürlüğü, 3X optik zoom özelliği ve farklı hafıza kartlarının desteklemesi ile dijital fotoğraf makineleri arasında farklı bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. Exilim S10’nun bulanıklık azaltıcı, kendi kendine portre, gülümseme algılayıcı ve pan otomatik çekim özellikleri bulunuyor.


Toshiba’dan kamera


TOSHİBA sekiz farklı fonksiyona sahip her şeyi bir arada sunan dijital fotoğraf ve video kamerayı tanıttı. Camileo Pro video kamera 7.0 MP CCD sensörüyle donatıldı ve MP3 çalar, gibi birçok özelliği var. Fiyatı 359 YTL.


Woon bilgisayar kasası devrini kapatıyor


ATMACA Bilgisayar Teknolojileri tarafından ‘Woon’ markası ile tüketicilerin beğenisine sunulan LCD PC’ler ile ‘bilgisayar kasası’ dönemi kapanıyor. Woon LCD PC’ler masa üstü bilgisayar kullanmayı tercih edenlerin tüm alışkanlıklarını değiştiriyor. Tüm özelliklerin monitör altında yer alan küçük bir platformda birleştirildiği Woon LCD PC’ler ile kablo karmaşası da ortadan kalkıyor. Woon marka LCD PC’ler tüm tekno marketlerde yaklaşık 989 YTL ile 1315 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Star
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 08:42:48
Güncelleme :3 Mart 2008 Pazartesi 08:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?