18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Haşimi'ye idam cezası!

İstanbul'da bulunan, Irak’ın sürgündeki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'ye idam cezası verildiği açıklandı.

Irak Yargıtay Sözcüsü Hakim Abdüssettar Bayraktar, Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Türk Hükümeti’nin koruması altında İstanbul Başakşehir’de yaşayan Tarık Haşimi için gıyabında idam cezası kararı verdiğini açıkladı. 

Irak mahkemesinin, Haşimi'nin koruması Ahmed Kahtan için de idam cezası kararı verdiği bildirildi.

AA'ya konuşan Bayraktar, Haşimi ve Kahtan'ın, "adam öldürmeye azmettirmek ve teröre destek vermek" suçundan "asılarak idam edilmeleri" cezası aldıklarını, temyiz yolunun ise açık olduğunu belirtti.

"HAŞİMİ'NİN ÜLKESİNE TESLİM EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

İdam kararını Hürriyet.com.tr'ye yorumlayan Radikal yazarı Koray Çalışkan, Haşimi'nin Türkiye'de kalması gerektiğini savundu:

"Irak'la Türkiye arasında bir iade anlaşması yok. Türkiye'de idam cezası olmadığı için, Haşimi'nin ülkesine teslim edilmesi hukuken mümkün değil. Geri gönderilmesi siyasi açıdan da hatalı olur. Ben, Haşimi'nin hiçbir şekilde Irak'a teslim edilmeyeceğini düşünüyorum. Yasal olarak Irak'ın yapabileceği hiçbir şey yok. Yasadışı bir adım atmayı da Irak yönetiminin göze almayacağını tahmin ediyorum. Haşimi Türkiye'nin koruması altında kalmaya devam eder. Çok küçük bir ihtimalle Avrupa'ya gidebilir. Bir üst mahkemede karar temyize götürülecektir ama bundan bir sonuç çıkacağını sanmıyorum."

TÜRKİYE'YE KAÇMIŞTI

Irak’ın başkenti Bağdat’ta gıyabında yargılanmaya devam eden Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi, yaklaşık dört aydır Türkiye’de bulunuyor. Sünni olan Haşimi, bir ölüm tugayı oluşturarak Şii toplumunun önde gelen isimlerine suikastlar düzenlemekle suçlanıyor.

Ankara, Bağdat yönetiminin hakkında Interpol’den Kırmızı Bülten çıkardığı Haşimi’nin Irak’a iadesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Haşimi ise hakkındaki iddiaların siyasi bir komplo olduğunu öne sürüyor. 

...
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2012 Pazar 12:36:06
Güncelleme :10 Eylül 2012 Pazartesi 14:21:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?