19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hasta, haklarından habersiz

Gelecek yıl Türkiye genelindeki tüm hastanelere yayılması planlanan hasta hakları kurullarında sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer almaması sıkıntı yaratırken hastane içinde uzlaştırma sağlanması da ayrı bir sorun. Mağdurun yasal yollara başvuru hakları hakkında bilgi verilmiyor.

Ayrıntıları Cumhuriyet gazetesinde SAADET USLU imzasıyla yayımlanan haberden aktarıyoruz...

İZMİR - Sağlık Bakanlığı tarafından geçen yıl 38 ilde kurulan hasta hakları kurulları, gelecek yıldan itibaren Türkiye genelindeki tüm hastanelere yayılıyor.

Yasal zorunluluğa karşın, bazı birimlerde hasta hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının bulundurulmamasının sıkıntı yarattığı belirtilirken bu kurullara son 1 yılda 7 bin başvuru yapıldığı bildirildi.

Türkiye’de son yıllarda sıkça tartışılan hasta hakları, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu birimlerle yeni bir boyut kazandı. Uzun kuyruklardan asık suratlı sağlık çalışanlarına, tıbbi hatalardan aylarca beklenen tedavi sıralarına dek pek çok sorunun yaşandığı sağlık kurumlarında kurulan birimler, yeni yılla birlikte tüm Türkiye’ye yayılacak. İlk aşamada 38 ildeki 66 devlet hastanesinde kurulan birimlere, son bir yılda yalnızca 7 bin başvuru oldu.

BİRİMLER İŞLETİLEMİYOR

Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Leyla Ezgi , bu birimlerin tam olarak işletilemediğini söyledi. Hasta hakları kurullarında sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yer almasının zorunlu olmasına karşın İstanbul’daki 9 hastaneden yalnızca bir tanesinin kuruluna çağrıldıklarını söyleyen Ezgi, ’’Daha çok kurum içinde uzlaştırma sağlanıyor. Mağdurun yasal yollara başvuru hakları hakkında bilgi verilmiyor, yönlendirme yapılmıyor. Hasta yine haklarından habersiz kalıyor’’ dedi.

Hasta Hakları Derneği Başkanı Aydın Çubukgil ise İzmir’deki durumun İstanbul’dan daha iyi olduğunu söyledi. İzmir’de bu kurullardan bulunan 5 hastaneye de gittiklerini belirten Çubukgil, ’’İstanbul’da hastaneler sivil toplum kuruluşu temsilcisini çağırmıyor. İzmir daha çağdaş. Kararlar oybirliğiyle alınıyor’’ diye konuştu.

Türkiye’de birkaç ilde hasta hakları ile ilgili sivil toplum kuruluşu olduğuna da dikkat çeken Çubukgil, bu durumda kurullarda nasıl bir görevlendirme olacağının belirsizliğini koruduğunu söyledi.

ŞİKÂYET LİSTESİ

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre hasta hakları ihlali nedeniyle son bir yıl içinde 5 bini doğrudan, 2 bini de internet üzerinden olmak üzere toplam 7 bin şikâyet başvurusu yapıldı.

Başvuruların yüzde 23’ünde hasta haklı bulunurken hasta ve hasta yakınlarının en çok şikâyet ettikleri konuların başında ’’ilgisizlik’’ , ’’uzman hekime ulaşma zorluğu’’ , ’’laboratuvar ve klinik hizmetlerinden yararlanamama’’ geldi. Hasta hakları kurullarında bugüne dek çözüme kavuşturulan dosya sayısı 1250’yi buldu. Şikâyet başvurusu yapılan çalışanların başında yüzde 46 ile uzman hekimler gelirken onları hemşireler izledi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 09:48:30
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 14:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?