17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hastalara ilacın yanında elma ve patates verilecek

Sağlık Bakanlığı, 2003 üretimi elma-patates stokunu eritmek için hastanelere "ilaç yanında elma ve patates verilmesi" konusunda genelge yolladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı APK Başkanlığı Sağlık Bakanlığı`na gönderdiği 17.03.2004 tarihli yazı yazıda; "Türkiye`de 2003 yılı ürünü elma ve patates üretimindeki fazlalık nedeniyle stoklar oluştuğunu, bu stokların ülke ekonomisini ve üreticiyi olumsuz etkilediğini, ihracatın yanı sıra iç tüketiminde de artırılması ihtiyacının ortaya çıktığını" bildirdi.

Tarım Bakanlığı`nın başvurusu üzerine Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Demirtaş, 81 ilin valiliğine bir genelge gönderdi. Demirtaş, genelgede, sağlıklı beslenmede önemli rol oynoyan elma ve patatesin kullanım alanları ve tüketim düzeyinin artırılması için Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında elma ve patates tüketiminin teşvik edilmesi, kullanım alanları ve tüketim düzeyinin artırılmasını istedi.

Uzmanların verdiği bilgilere göre, sadece 50 kalori olan elma, içinde bulunan pektin nedeniyle doyurucu özellik taşıyor ve zararlı kolesterolü düşürüyor. İçinde bir çok mineral ve vitamin bulunduran elma, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu etkiliyor, öğle yemeğinden önce yenen bir elma kabızlığı önlüyor. Yemekten sonra yenen elma ise çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapıyor. Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendiriyor. Elmanın kansere karşı koruyucu etkisi bulunuyor, gençleştiriyor ve kadınların cildine iyi geliyor.

Her gün 200-300 gram patates yenmesi halinde vücudun günlük C vitamini ihtiyacı karşılanıyor. Nitrik asit ve çinko deposu olan patates, ishal ve mide-barsak sistemi bozukluklarına iyi geliyor. Patates yüksek tansiyon, kalp krizi ve damar tıkanıklığını önlüyor. İştahı kontrol eden, böbrek sorunlarının düzelmesine yardım eden, sağlıklı kilo vermeyi sağlayan patates, şeker hastalarında oluşan göz bozukluklarını önleyip, astım, allerji türü hastalıklara iyi geliyor.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 15:48:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?