22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'Hastanenin ihmali yok'

8 bebeğin hayatını kaybettiği Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan araştırmada, bebeklerin yaygın enfeksiyon nedeniyle kaybedildiği ve üniversitenin herhangi ihmalinin olmadığı bildirildi.

Edirne Trakya Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşanan bebek ölümlerinin ardından, Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan bilimsel kurul, yaptığı inceleme sonucunda 8 bebeğin, yaygın enfeksiyon nedeniyle kaybedildiğini, olayda üniversitenin herhangi bir kasıt ya da ihmalinin tespit edilemediğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Ünitesi’nde yaşanan bebek ölümleri üzerine oluşturulan 9 kişilik bilimsel kurulun, hastanede yaptığı inceleme sonuçlarına yer verildi.

Açıklamada, hastane enfeksiyonlarının dünyada önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiği vurgulanarak, özellikle yoğun bakım ünitelerinde daha sık rastlanan bu enfeksiyonlar ve buna bağlı ölümlerin gelişmiş ülkelerde de görüldüğü kaydedildi.

Dünyada hastaneye yatan hastaların yüzde 5-10’unda, yoğun bakım ünitesine yatanların yüzde 20-40’ında hastane enfeksiyonunun gerçekleştiği, zaman zaman hastane enfeksiyonu salgınlarının yaşandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Trakya Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi edilmekte olan 8 bebeğin, yaygın enfeksiyon nedeniyle kaybedildiği saptanmıştır.

Yapılan incelemeler sonucunda tüm bebeklerin ’serratia marcescens’ denilen aynı bakteriye bağlı enfeksiyon sonucunda kaybedildiği, bu mikroorganizmanın muhtemelen hastaların tedavisinde kullanılan sıvılarla bulaştığı düşünülmüştür.”

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE VAR”

Söz konusu bakterinin, yoğun bakım ünitelerinde sık rastlanan bir enfeksiyon etkeni olduğu kaydedilen açıklamada, gelişmiş ülkelerde de benzer mekanizmayla bu mikroorganizmaya bağlı olarak gelişen çok sayıda salgın bildirildiği ifade edildi.

Açıklamada, “Ülke standartlarının üzerinde teknik ve akademik altyapı ve hizmet olanaklarına sahip olan bu ünitede yaşanan kayıplarda herhangi bir kasıt ya da ihmal tespit edilememiştir” denildi.

Bilimsel Kurul’un inceleme raporunda, “kaybedilen bebeklerin tümünün bağışıklık sisteminin ileri derece zayıf, prematürelerden oluşması veya altta yatan ağır hastalığının bulunması, hastane enfeksiyonlarının gelişimi için en önemli hazırlayıcı faktör olan hasta başına düşen sağlık personeli sayısının düşük olması” gibi faktörlerin, enfeksiyon gelişimini ve buna bağlı ölümleri artırdığının düşünüldüğü bildirildi.

Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ile sınırlı kalan soruna neden olan bulaş kaynağının, yapılan incelemeler sonucunda saptanarak, yeni vakaların gelişmemesi için ilgili kurum tarafından gereken önlemlerin alındığının görüldüğü kaydedildi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 22:43:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?