18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hastaya ne hediye götürülmeli?

Hastaya ne hediye götürülür? Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, hasta ziyaretine çiçek yerine kolonya ile gidilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen 'Hastane İnfeksiyonları Kongresi' devam ediyor.

Antalya'nın Kundu Turizm Bölgesi'nde Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği tarafından düzenlenen Hastane İnfeksiyonları Kongresi'ne 700 uzman katılıyor. Kongreyle ilgili Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, Kongre Genel Sekreteri Ata Nevzat Yalçın, Kongre Genel Sekreteri Doç. Dr. Cüneyt Özakın ve Dernek Muhasip Üyesi Uzm. Dr. Başak Dokuzoğuz bir basın toplantısı düzenledi.

Hastane enfeksiyonlarının tüm dünyada giderek önem kazandığını belirten Dernek Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, Türkiye'de hastane enfeksiyonlarının 1980'li yıllarda fark edildiğini ifade etti.

Türkiye'de artık küçük ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde bile enfeksiyon ile mücadele edildiğini belirten Uzm. Dr. Başak Dokuzoğuz, hasta enfeksiyonu kontrolünde hasta ziyaretlerinin de çok önemli olduğunu söyledi. Türk toplumunun geleneklerinde hasta ziyaretlerinin önemli bir yer tuttuğuna değinen Dokuzoğuz; "Türk toplumu için çok önemli olan hasta ziyareti hastanın enfeksiyon riskini arttırıyor. Hasta ziyaretine giderken onlara verdiğimiz çiçekler büyük bir risk oluşturuyor. Hastaya çiçek yerine kolonya hediye edebiliriz. Mümkün olduğunca az ve kısa ziyaretler yapmamız gerekiyor. Keşke hastanelerde hasta ziyareti ve hediyeler konusunda bir standart getirilse" ifadelerini kullandı.

"SAĞLIKÇILAR ELLERİNİ SÜREKLİ YIKAMALI"

Hastane enfeksiyonlarını önlemenin en kısa yolunun el yıkamak olduğunu belirten Genel Sekreter Serhat Ünal, "Eller her türlü mikroorganizmalara aracılık edebiliyor. Hastane enfeksiyonlarının yayılmasında birinci faktör sağlık personelinin elidir. Sağlık personelleri bir hastayı kontrol ettikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır. Böylece enfeksiyon riskini en aza indirebiliriz" dedi.

Hastane enfeksiyonlarından korunma yollarını anlatan Serhat Ünal, "Antibiyotik tüketiminin hastane enfeksiyonuna yatkınlığını arttırması nedeniyle gereksiz antibiyotik kullanılmamalı. Ameliyat olmanız gerekiyorsa hastanenin enfeksiyon sıklığı öğrenilmeli ve ameliyat olmadan önceki gün su ve sabunla duş alınmalı. Tedavi gördüğünüz hastanenin enfeksiyon kontrol komitesinin olup olmadığı öğrenilmeli. Hastalar, kendilerini muayene eden doktordan, hemşireden ya da salık personelinden ellerini yıkamalarını istemeli. Ziyarete gelen yakınların da sabun ile ellerini yıkayıp ziyaretlerini geçekleştirmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı. Ünal, bir hastanede enfeksiyon riskinin hiç zaman sıfıra indirilemeyeceğini sözlerine ekledi.

100 HASTADAN 10'U ENFEKSİYONA YAKALANIYOR

Enfeksiyonların hastanede yatış süresini uzattığı, ölüm oranlarını arttırdığı ve maliyetin yükselmesine sebep olduğunun altının çizildiği kongrede Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine gören her 100 hastadan 10'unda hastane enfeksiyonu görüldüğü kaydedildi. Bu sorunun gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25'lere kadar çıktığı açıklanırken hastane enfeksiyonlarının ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları, kanser ve beyin kanamalarından sonra dünyada 4. sırada yer alması dikkat çekiyor

Dünyada hastane enfeksiyonlarının yıllık maliyetinin yaklaşık olarak 4 milyar 500 milyon dolar olduğu öğrenilirken, yılda 1 milyon 700 bin hastanın enfeksiyonlar nedeniyle tedavi edildiği, 99 bin hastanın da enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Enfeksiyonlar nedeniyle Türkiye'de her yıl 3 bin çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Bir hastane enfeksiyonunun ortalama maliyetinin 758-25 bin 72 dolar arasında seyrettiği belirtilirken, bir hastaneye yıllık maliyetinin ise 594 bin 683 dolar olduğu kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 16:19:29
Güncelleme :3 Nisan 2010 Cumartesi 16:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?