20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hava temiz kafa dumanlı

Sıcak havada açık alana çıkıp sigara içen tiryakiler, yüksek tansiyon, baş ağrısı, sersemlik hissi hatta beyin kanaması tehdidiyle karşı karşıya

Sigara yasağına alışmak kolay olmayacak. Ofislerde hava temizlendi ancak tiryakinin durumu iç açıcı değil. Kapalı alanda sigara içemediği için sinirleri bozulan tiryakiler, sıcaklarla başa çıkmaya çalışıyor. Güneşin altında sigara içenler ise yüksek tansiyondan beyin kanamasına kadar birçok tehlikeyle burun buruna. Son bir haftada az sigara içtiği için iş verimi düşen birçok kişi yüksek tansiyon, baş ağrısı, sersemlik hissi ve sinir sebebiyle sağlık kurumlarına başvurdu.

SUÇ İŞLEME ORANI ARTIYOR

Sıcak havanın beyne ve sinirlere zarar verdiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, bunlara bir de sigaranın eklenmesiyle hasta sayısında yoğunluk yaşadığını söyleyerek şu uyarılarda bulundu:

AŞIRI sıcakta beyne mutluluk veren seratonin maddesi azalırken dopamin denilen ve sinire neden olan maddede artış meydana gelir. Bu yüzden bu havalarda insanlar daha kolay sinirlenir ve depresyona girer.

SİNİRLER kontrol altına alınamadığı için suç işleme ve cinnet olasılığı artar.

TÜRKİYE’DE çalışan kesimde sigara içme oranı çok yüksek. Tiryakilerin özellikle öğle saatlerinde sigara içmek için dışarı çıkmasıyla iş verimi düştü.

BOL SIVI TÜKETİN

Doç. Dr. Serdar Dağ, “Baş ağrısı, aşırı sinir, sersemlik gibi olumsuz etkenler özellikle öğle saatlerinde güneşle temastan sonra ortaya çıkıyor. Sigarayı bırakamayan tiryakiler en azından gölgeli ortamlarda içmeye çalışmalı. Sıcak ortamlarda bol sıvı tüketmeli ve ağır besinlerden de kaçınmalıdırlar” uyarısında bulundu.

Beyin kanaması riski artıyor

Doç. Dr. Dağ, sıcak havanın vücut üzerindeki zararlı etkilerini sıraladı:

1. BAŞ AĞRISI: Sıcak, migren hastalarının ağrılarını tetikler, şiddetli ve uzun olmasına sebep olur.

2. BEYİN KANAMASI: Beyin damarlarını genişletip tansiyonu yükselterek beyin damarlarına basınç yapar ve kanamasına sebep olabilir. Sıcak ortamda oluşan şiddetli baş ağrısı, beyin kanamasının habercisi olabilir.

3. HALSİZLİK: Enerji kaybı yaşanır. Sıvı kaybı nedeniyle şuur bulanıklığı, konsantrasyon bozukluğu görülür.

4. YÜKSEK TANSİYON: Sağlıklı insanlarda bile ani tansiyona sebep olabilir.

5. EPİLEPSİ NÖBETİ: Epilepsi yani sara hastalarının nöbetini tetikler.

6. SERSEMLİK: Baş dönmesi ve algılama bozukluğu sersemliğe eşlik eder.

Akşam
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 06:56:56
Güncelleme :27 Mayıs 2008 Salı 07:00:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?