29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Havyarlı börekle füze pazarlığı

Zirvede imzalanan ortak stratejik niyet bildirisinde Rusya ve diğer ülkelerin de projeye katılabileceği not edildi. Putin’in projeye davetle ilgili yorumu şöyle oldu: "Hele bir inceleyelim. Çünkü şeytan ayrıntıda gizli."

Mönüden deklarasyona

ABD ve Rusya arasındaki füze kalkanı pazarlığı cumartesi akşamı verilen yemekte başladı. İki ülkenin dışişleri bakanları Rice ve Lavrov, mönü kartında kırmızı havyarlı avcı böreğinin (blinçiki) bulunduğu satıra, füze kalkanına Rusya ve diğer ülkelerin katılabileceği notunu düştü. Bu satırlar daha sonra deklarasyon metnine aktarıldı.

YAKINDA görevleri sona ereceği için topal ördek konumunda bulunan ABD Başkanı George W.Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Soçi’deki veda zirvesinden çözüm değil sadece iyi niyet çıktı. ABD, Orta Avrupa’ya kurmayı planladığı füze kalkanının Rusya’yı hedef almadığı konusunda Moskova’yı ikna edemedi. Bush ve Putin haleflerine iyi bir miras bırakmak konusunda iyi niyetlerini ifade ederek veda zirvesini noktaladılar.

Putin’in önümüzdeki 7 Mayıs’ta tarihinde, Bush’un ise yıl sonunda görevinin sona ermesinden önce son defa buluşan iki lider, füze kalkanından İran’a, Avrupa Konvansiyonel Silahlar Anlaşması AKKA’dan NATO’nun genişlemesine kadar tüm güvenlik konularını ele alarak "Stratejik konular niyet deklarasyonunu" imzaladı. Deklarasyon ise adı üzerinde yerine getirilmesi şart maddeler içermiyor.

Putin’in Karadeniz kıyısındaki yazlık rezidansı "Baçarov Ruçey"de yapılan zirve cumartesi akşam yemeğinde başladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, uzmanlar tarafından hazırlanan füze kalkanıyla ilgili metne, mönü kartı üzerine notlar alarak son şeklini verdiler. Mönüdeki kırmızı havyarlı avcı böreğinin (blinçiki) bulunduğu satırların arasına iki bakan, ABD’nin kurmakta olduğu Avrupa füze kalkanına Rusya dahil başka ülkelerin de iştirak edebileceklerini not düştü. Mönüdeki bu satırlar daha sonra deklarasyonun ana metnine aktarıldı.

Putin dünkü basın toplantısında füze kalkanına katılımla ilgili bir soru üzerine şu yanıtı verdi: "Bildiride böyle bir maddenin bulunması Washington’un Moskova’nın derdini anladığını ve pürüzleri gidermek için gerçekten yollar aradığını gösteriyor. Ancak bu ifade tek başına ele alınmamalı. Bilindiği gibi ülkeler arasındaki birçok anlaşmada şeytan asıl ayrıntıda gizlidir. Uzmanlarımız yeni metni inceledikten sonra, metnin olumlu bir yenilik içerip içermediğini söyleyebilirim" yanıtını verdi.

Bush ise "Rusya günümüzde düşmanımız değil, ancak Rusya üzerinde çalışmamız gereken bir ülke. Bu çalışmalarımız hepimizin güvenliğini yakından ilgilendiriyor" dedi.

BUSH’TAN KAZAÇO

Lavrov ile Rice yemek masasında metin pazarlığı yaparken, Bush ile Putin şereflerine verilen Kuban Kazakları konserini dinliyordu. Kazakların şarkıları Bush’u öylesine mest etti ki ABD başkanı masadan kalkarak bir de yöresel "Kazaço" dansı denemesinde bulundu.

Günbatımı romantizmi

Bush ve Putin önceki akşam Soçi’de güneşin Karadeniz üzerinde batışını izledi. Dün de Putin’in sayfiye rezidansı Baçarov Ruçey’in koruluğunda yürüyüş yaptılar.

Bush: Yeni başkan akıllı

ABD Başkanı Bush, Soçi zirvesinde, bir ay sonra Kremlin Sarayı’nın başına geçecek seçilmiş Devlet Başkanı, halef Dmitriy Medvedev ile de 40 dakika kadar görüştü. Bush yeni Rusya liderini akıllı, dinamik ve genç bir yönetici olarak tanımladı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 07:07:29
Güncelleme :7 Nisan 2008 Pazartesi 09:05:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?