18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hayat kadınlarına sendika

Almanya'da milyarların el değiştirdiği fuhuş sektöründe, çalışma şartlarını düzenleyen yasadan hayat kadınlarının da faydalanabilmesi amacıyla Alman Verdi Sendikası bir çalışma başlattı. Sendika, hayat kadınlarına sendikalaşabilmeleri için haklarını anlatmayı amaçlıyor.


İHA muhabirinin verilerden derlediği bilgiler, Alman fuhuş sektörünün en çok para getiren mesleklerden biri olduğunu ortaya koyuyor. Almanya'da yarısı yabancı olmak üzere 400 bin kadın bu işi yapıyor. Genelevlere, günde 1.2 milyon erkek müşterinin gittiği tahmin ediliyor. Bu sektörün yıllık cirosu 14 milyar Euro'yu buluyor.


Şimdi Almanya'da, 2 yıl önce çıkarılan bir yasayla hayat kadınlarının çalışma şartları yeniden düzenlendi. İş ve sosyal haklar tanıyan yasa, fuhuş sektörünün içindeki kadınlara sendikalaşma hakkını da veriyor. Ancak sorun şu ki, bu kadınlar sendikal haklarını kullanmıyor.


Hayat kadınlarına haklarını anlatabilmek için dünyanın en büyük hizmetler sektörü sendikası olan Alman Verdi Sendikası harekete geçti. Bu amaçla sendika uzmanlarından Emilija Mitroviç, hayat kadınları, genelev sahipleri ve polislerle görüşmeler yaparak, 'fuhuş çalışma alanı' konulu bir rapor hazırladı. Mitroviç, yasanın fuhuş sektöründe ne gibi etkileri olduğunu araştırdıklarını belirterek, "Yasanın amacı, hayat kadınlarının iş hayatındaki şartlarını daha iyi şekilde düzenlemek. Yasa; ücretler, vergilendirme ve sağlık sigortası gibi avantajlar getiriyor" dedi.


Mitroviç, hayat kadınlarının meslekleri sebebiyle zorluklarla karşılaştığını da anlattı. Herhangi bir genelevde bir hayat kadını suça karıştığında, polisin sadece zanlıyı değil oradaki tüm kadınları gözaltına aldığını vurgulayan Mitroviç, "Yerel yönetimler, hayat kadınlarını kullanılmayan sanayi bölgelerine yerleştirerek, onları hayattan izole ediyor. Bu ıssız bölgelerde kadınlar, sık sık şiddete kurban gidiyor. Genelev sahipleri ise, çalıştırdığı kadınlara sigorta yapmaya pek gönüllü değil. Diğer taraftan, sigorta kurumları da fuhuş sektöründe çalışanlara yönelik özel hizmetler sunmuyor" diye konuştu.


Mitroviç, kaçak çalışan göçmenler için yasanın büyük handikap olduğunu ifade ederek, "Ne oturma ne de çalışma izni olan bu kadınlar yasadan faydalanamıyor. Çünkü resmi bir başvuru yaptıkları anda, kendilerini ihbar etmiş oluyorlar. Bu da sınırdışı edilmeleriyle son buluyor" şeklinde konuştu.


Bu arada, bir diğer sorun ise fuhuş sektöründe çalışmaya zorlanan çocukların sayısının her geçen gün artması. 'Geceyarısı Misyonu' adlı bir örgüt, bu çocukları korumayı amaçlıyor. Örgütün tek amacı, çocuk hayat kadınlarını, genelev ve sokaklardan kurtarmak.

BERLİN - İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2004 Salı 14:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?