18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Hayır, Avrupa'yı zayıflatır'

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Fransa’da yapılacak AB anayasası referandumundan ’hayır’ çıkarsa, bunun Avrupa’yı zayflatacağı uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Fischer, ’’Fransa anayasayı reddederse, dünya diğer Avrupalıları beklemez. Anayasasız Avrupa, zayıflamış ortak dış politika anlamına gelir; temel insan hakları veya kurumların demokratikleşmesinin devamı anlamına değil’’ diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, AB Anayasası’nın yeniden müzakere edilmeyeceğini söyledi.

Europe-1 radyosuna konuşan Barosso, "konu net. Fransa referandumda, AB Anayasası’na ’hayır’ derse, bu üye ülkeler arasında yeniden müzakere yapılması sonucunu doğurmayacak" dedi.

Barroso, "AB liderlerinin şimdiye kadar bana söylediği, ’hayır’ çıkması halinde süreci izlememiz gerektiği oldu. Şimdi yeniden görüşmeler yapmak gerçekçi olmaz’’ diye konuştu.

Ancak üye ülkelerin gözü birliğin siyasi lokomotifi Fransa’da. Anayasa’yı 29 mayısta referanduma sunacak olan Fransa’daki son kamuoyu yoklamaları halkın Anayasa’ya ’hayır’ deme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Son kamuoyu yoklamaları, Fransızların yüzde 50’den biraz fazlasının Avrupa anayasasına sıcak bakmadığını gösteriyor. Referandum, 29 mayısta yapılacak.

Schröder’den çağrı

Başbakan Gerhard Schröder ise, mecliste yaptığı hükümet açıklamasında, Avrupa’da daha fazla demokrasi isteyen herkesin Avrupa Anayasası’nı onaylaması gerektiğini söylemişti.

Avrupa Anayasası sayesinde AB’nin karar verme yeteneğinin korunacağını belirten Schröder, anayasa metniyle çok iyi ve adil bir uzlaşma sağlandığını, ancak bunun da tüm isteklerin yerine getirebilmesi ve tüm endişelerin giderilmesi için yeterli olmadığını vurgulamıştı.

Fransa kamuoyunda son durum

Fransa’da 13 mayısta yayımlanan kamuoyu yoklaması, Fransa’da AB Anayasası referandumunda ’evet’ diyeceklerin yüzde 52 ile zayıf bir üstünlük koruduğunu ortaya koydu. TNS-SOFRES adlı kuruluş tarafından düzenlenen yoklamaya göre ‘hayırlar’ yüzde 48’de kalıyor.
Aynı kurum tarafından benzer koşullarda geçtiğimiz nisan ayı sonunda yapılan yoklama sonucu yine yüzde 52 oranında, ‘evet’ler lehine çıkmıştı.

Son günlerde art arda yayımlanan ve başka kurumlarca düzenlenen iki farklı yoklamada ise, ’evet’lerle ’hayır’lar yüzde 50-50 oranında, eşit oy topluyordu.

Kendinden öncekiler gibi, günlük ‘Le Monde’ gazetesi, haber kanalı ‘LCI’ ve radyo istasyonu ‘RTL’ için yapılan bu son yoklama, seçmenin oy verme eğiliminde bir ‘dengelenme’ olduğunu gösteriyor.

Seçmenin yüzde 69’u, yaptığı tercihten ‘emin’ olduğunu ifade ederken, ‘fikir değiştirebileceğini’ belirten seçmen oranı yüzde 29’da seyrediyor. Nisan ayı sonuna göre, kararsızlığa düşen seçmen oranında beş puanlık artış gözleniyor.

Sağ seçmenlerin yüzde 68’i AB Anayasası’na ’evet’ derken, Sosyalist Parti’li seçmen de ‘evet’ oranı yüzde 50’de kalıyor. Komünist Parti’yle aşırı sağa ve aşırı sola oy veren seçmenlerde ise ‘hayır’ oyları hala ezici bir üstünlüğe sahip.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 00:31:24
Güncelleme :19 Mayıs 2005 Perşembe 00:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?