18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

‘Hayır’ın faturası Türkiye’ye kesiliyor

Fransa, halkının yüzde 55’inin Avrupa Anayasası’na ‘hayır’ dediği referandumun faturasını Türkiye’ye çıkarmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakerelere başlayacağı 3 ekim tarihini ertelemeye çalışan Fransa, ‘imtiyazlı ortaklık’ konusunda da düğmeye bastı. Avrupa Birliği Komisyonu ise Fransa’nın bu girişimlerinden rahatsız olduğunu belli ediyor.

Türkiye ile kararları ‘ağırlaştırmak’ için üç girişim başlatan Fransa, ilk girişimden sonuç aldı.

Temmuz ayında yayınlanacak ‘müzakere çerçeve belgesi’ne müdahale eden Paris Yönetimi, Türkiye’ye verilecek fonların kullanımını kolaylaştıracak unsurların eklenmesini önledi.

Fonlarla ilgili karar 17 aralık zirvesinde alınmıştı. Zirvede, tarım ve yapısal alanda verilecek fonların ‘uzun süreli bir geçiş dönemi’ içerisinde kullanılması öngörülüyordu.

Ancak Avrupa Birliği Komisyonu, bu maddeyi değiştirmek ve Türkiye’ye kolaylık sağlamak istedi. Fransa ise, AB Komisyonu’nun bu girişimine izin vermediği için bu madde aynen korunacak.

Fransa’nın ikinci girişimi ise, müzakerelerin başlayacağı 3 ekim tarihini, 16-17 haziranda Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği zirvesinin sonuç bildirisinden çıkartmak ve üyelik sürecini ‘belirsizliğe’ sevketmek.

Oysa metnin taslak halinde müzakerelerin 3 ekimde başlayacağı hatırlatılıyor, Türkiye’den uyum protokolünü imzalaması bekleniyor.
Fransa’nın bu konudaki girişiminin ne sonuç vereceği şimdilik bilinmiyor. Sonuç bildirisiyle ilgili pazarlıklar da hala sürüyor.

‘İmtiyazlı ortaklık’ gündeme gelecek

Fransa’nın üçüncü girişimi ise ‘imtiyazlı ortaklık’ konusun yeniden gündeme getirmek olacak. Fransa, Türkiye-AB müzakerelerinin yol haritası niteliğindeki Müzakere Çerçeve Belgesi’ne ‘imtiyazlı ortaklık’ ya da ‘özel statü’ gibi unsurlar eklemek için Avrupa Birliği üyeleri nezdinde görüşmeler yaptı.

Fransa’ya şimdilik sadece Avusturya ve Hollanda’nın destek vermesi bekleniyor.

AB Komisyonu rahatsız

CNN TÜRK’e bilgi veren Avrupa Komisyonu yetkilileri, Fransa’nın girişimlerinden rahatsız olduklarını söyledi.

Paris Yönetimi’nin attığı bu adımlar, Brüksel’de ‘referandum’un faturası Türkiye’ye çıkarılmak isteniyor’ şeklinde yorumlandı.

Fransız halkı 29 mayıstaki referandumda Avrupa Anayasası’nı reddetmişti. Türkiye konusu, ‘hayır’ sebepleri arasında beşinci sırada yer almıştı.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 14:20:48
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 19:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?