18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hayvan hakları için yürüdüler

Galatasaray'da toplanan binlerce hayvan hakları savunucusu, Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliği protesto etti. Aralarında spor ve sanat dünyasından tanınmış kişilerin de bulunduğu eylemciler, renkli görüntüler oluşturdu.

Hayvan Haklari Aktivistleri (HAYVİST) önderliğinde sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve binlerce yurttaş, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu tasarısını Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na yürüyerek, alkışlarla protesto etti. “Ölüm Yasasına Hayır” diyen ve eyleme hayvanlarıyla katılan topluluk, sokakta yaşayan hayvanlara “yaşam hakkı” istedi.

Galatasaray Meydanı’nda toplanan çok sayıda hayvansever “Ölüm Yasasına Hayır”, “Yaşamak onların da hakkı”, “Her eve 3 Kedi” dövizleri taşıdı, “Katil bir yasa istemiyoruz”, “Hayvanlar değil, katiller hapse”, “Tayyip İstifa” sloganları attı. Taksim Meydanı’nda şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştiren grup İstiklal Marşı’nı okudu. Hayvanseverlerin bazıları eyleme köpekleriyle birlikte katıldı. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın da destek verdiği eylemde bir grup hayvansever, kedi ve köpek kuklaları taşıdı.

Ressam Bedri Baykam, sanatçı Nejat Yavaşoğulları, Lale Mansur, Özge Özder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının da destek verdiği eylemde, hayvanseverler adına basın açıklamasını HAYVİST Yönetim Kurulu Başkanı Asude Ustaoğlu yaptı. 1 temmuz 2004 yılında çıkarılan 5199 yasa ve 2006 yılında çıkarılan yönetmelik gereğince yerel yönetimlerin bu yasanın uygulayıcısı olduğunu anımsatan Ustaoğlu, “Aradan geçen 8 yıl boyunca yasanın yerel yönetimlerle ilgili birimlerince uygulanmaması neticesinde tüm Türkiye’de sokak hayvanlarının kaderine hep ölüm düşmüştür. Meclis’e sunulan yasa teklifiyle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik yasa tasarısı, sahipli sahipsiz bütün hayvanlarımızı felaketin eşiğine getirmiştir. 2004 çıkarılan 5199 sayılı yasanın hükümlerini 8 yıldır yerine getiremeyen yerel yönetimler bu yasa tasarısı ile aklanacaktır” diye konuştu.

Meclis’teki 550 milletvekiline seslenen Ustaoğlu, şöyle devam etti: “Önce vicdanınızı dinleyin, sonra bizi. Meclis’teki yasa tasarısı da cazip görünen bir ifadeyle ‘doğal hayat park’ları oluşturulacağı ve hayvanların buralarda yaşayacağı belirtiliyor. Kediler ve köpekler evcil hayvanlardır, binlerce yıldır insanlarla yaşamıştır. Lütfen yasayı geri çekin.” 

Antalya'da hayvanlarıyla birlikte yürüdüler

Antalya'da 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Antalya Hayvan Dostları Derneği, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ve Antalya Veteriner Hekimler Odası tarafından organize edilen yürüyüş, Kazım Özalp Caddesi'nden Attalos Heykeli'ne kadar yapıldı. Ellerinde 5199 sayılı Yasa'da değişiklik yapılmasına yönelik tasarıyı protesto eden dövizler taşıyan hayvan severler, yasa karşıtı sloganlar attı. Yürüyüş sırasında yüzlerine renkli kalemlerle hayvan desenleri çizen minikler dikkati çekti. Hayvanseverler yürüyüşe evcil hayvanlarıyla birlikte katıldı. Yürüyüşü Antalya'da tatilini geçiren yabancı turistler de ilgiyle izledi. Veteriner hekimler yürüyüşe beyaz önlükleriyle katılırken, çeşitli kulüplere üye bisikletliler de yürüyüşteki yerini aldı.

Adana'da hayvanseverlerden hayvan kostümlü tepki

Adana'da bazı hayvanseverler, ''Hayvan Koruma Kanunu''nda yapılacak değişiklikleri protesto etti. Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) üyesi Fatoş Tekbaş, Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve Meclis'in onayına sunulan yasanın Veteriner Hekimler Odası ve Baro Hayvan Hakları Koruma Komisyonu gibi ilgili yerlerden görüş alınmadan hazırlandığını savundu.

Kanun teklifine konan ''Sahipli ve sahipsiz hayvanları belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakmak yasaktır'' maddesiyle sokakların köpeklerden arındırılacağını belirten Tekbaş şunları kaydetti: ''Türkiye'de 35 bin köy var. Bu köylerde hayvancılık ile uğraşan vatandaşların koyunlarını güden on binlerce köpek var. Bu yasa teklifini hazırlayanlar bu ibareyi koyarak köylünün köpeklerini de kapsama altına almıştır. Sokaklarda, köylerde, çiftliklerde, beldelerde, yaylalarda milyonlarca kedi ve köpek var. Belediyelerin bunları canlı olarak toplayacak bir ekibi yok. Toplanan hayvanların bakım ve tedavi imkanları yok. Dolayısıyla kedi ve köpeklerin hepsi 'toplama' adı altında öldürülecektir.''

Sokaktaki kedi ve köpeklerin toplanmasının ekolojik dengeyi altüst edeceğini ileri süren Tekbaş, ''Hiç bir hayvan türü tehlikeli olarak tanımlanmamalı, onları yaşamları da tıpkı diğerleri gibi güvence altına alınmalı, ceza ve yaptırımlar hayvana değil onları bu şeklide eğiten sahiplerine uygulanmalıdır'' dedi.

Açıklamanın ardından Hatay, Niğde, Kayseri, Mersin ve Osmaniye'den gelen hayvanseverlerin oluşturduğu yaklaşık bin kişilik gurup, yürüyüşe geçti. Sloganlar atarak ilerleyen hayvanseverler, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önüne gelerek saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Bazı hayvanseverlerin hayvan kostümü giydiği grup, daha sonra dağıldı.

Bursa

Bursa Kent Meydanı'nda toplanan bir grup hayvansever, sloganlar eşliğinde Şehreküstü Meydanı'na yürüdü. Kedi ve köpekleriyle birlikte yürüyüşe katılan hayvanseverler, meydanda oturma eylemi ve çeşitli gösteriler yaptı. Protestoya evcil hayvanları ve çocuklarıyla destek veren hayvanseverler renkli görüntülere sahne oldu.

Grup adına basın açıklaması yapan İlknur Haskal, hiç bir dernek ya da kuruluştan destek almadan, sadece 3 kişiyle sosyal paylaşım sitesinde grup kurarak bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haskal, ''Can dostumuz olarak gördüğümüz hayvanlarımızın yaşamımızdan sökülüp alınmasına, uyutularak öldürülmesine, canlı olarak deneylerde kullanılmasına, kadavralarının mama ve derilerinin sanayilerde kullanılmasına, dağlara, ormanlara sürülmesine ve yok edilmesine sonuna kadar karşıyız'' dedi.

Çanakkale

Hayvan Severler Derneği (HAYSEV) ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından düzenlenen ''Sokaklarımızı Can'sız Bırakmayacağız'' mitinginde, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı protesto edildi. Hayvan hakları savunucularından bir bölümü köpekleriyle mitingin düzenlendiği Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Belediye Meclis Üyeleri Celal Karakaş ve Muzaffer Özgen'in de katılarak destek verdiği mitingde katılımcılar hazırladıkları birbirinden ilginç pankartlarla yasa tasarısının geri çekilmesi için seslerini duyurmaya çalıştı.

Hayvan Severler Derneği (HAYSEV) Çanakkale Şube Başkanı Esen Öztürk, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de, başta sokak köpekleri olmak üzere binlerce hayvanın yok edileceği bir sürecin başlatıldığını öne sürdü. Mitinge katılanlar, daha sonra yasa tasarısını eleştiren sloganlar atarak kordon boyundaki Truva Atı'na doğru yürüdü.

Eskişehir

Eskişehir ve çevre illerden gelen hayvanseverler, Adalar Caddesi'nde toplandı. CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ta eyleme katılarak, tasarıya karşı toplanan imza kampanyasına destek verdi.

''Sokaklarda kedi görmek istiyoruz'', ''Hayvanlar candır öldürülemez'' sloganlarının atıldığı, bazı hayvansevenlerin köpekleriyle katıldığı eylemde, bir eylemcinin hayvan kılığında kafese girmesi, bazılarının da yüzlerini kedi şeklinde boyaması ve taşınan renkli pankartlar dikkat çekti.

Edirne

Edirne'de ellerinde 5199 sayılı yasada değişiklik yapılmasına yönelik tasarıyı protesto eden dövizler taşıyan hayvanseverler, Saraçlar Caddesi'nde toplanarak kanun tasarısı aleyhine slogan attı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Nilüfer Umut Köylüoğlu, hazırlanan yasa tasarısı ile beslenen evcil hayvan sayısına kısıtlama getirileceğini öne sürerek, yasa tasarısının kabul edilmemesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Köylüoğlu, ''En yakın sadık dostlarımızın, kurulacak doğal hayat parklarına gönderilmesini istemiyoruz. Bugün ya onları koruyacağız ya da ölümlerini seyredeceğiz. Bugün dostlarımız için kanun tasarısına 'hayır' diyoruz'' şeklinde konuştu.

Bolu

Bolu Hükümet Meydanı'nda toplanan bir grup da hayvan haklarını ön plana çıkaran pankart ve dövizler taşıyarak kanun tasarısına tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Zafer Akkaya, ''Hayvanları koruma kanunu ile kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında yer alan bazı hükümleri hayvan hakları açısından uygun bulmuyoruz'' ifadelerini kullandı.

Hayvan öldürme işleminin ''uyutma'' adı altında meşrulaştırılmaya çalıştığını öne süren Akkaya, ''İnsani bir seçenek, çözüm olarak sunulan, 'uyutma' diye bilinen, solunumu durdurucu iğne ile öldürme yöntemi, bir hak değil, aksine yaşam hakkının sonlandırılmasıdır'' dedi.

Tekirdağ

Ellerinde 5199 sayılı yasada değişiklik yapılmasına yönelik tasarıyı protesto eden dövizler taşıyan hayvanseverler, Üç Kemaller Meydanı'nda toplanarak düşünülen yasa tasarısı karşıtı slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan Cansel Bahadır, yaşayan bütün canlılara saygı duyulması gerektiğini belirterek, tasarıyla hayvanseverlerle sokak hayvanlarının birbirlerinden koparılacağını öne sürdü.

Bahadır, ''Ötekileştirmek, hiç bir vicdana, inanca, yönetim şekline, bakış açısına sığmayan bir yaptırımdır. Ötekileştirmek, insan egemen toplumun yüz karasıdır. Bugün sokaklarda beraber yaşadığımız hayvanlarımız, hayatlarımızdan koparılmak isteniyor. Yeni yasada hayvan hastaneleri ve doğal yaşam parkları kurulacağı yer alıyor. Ama bunu yapmayan belediyeler için nasıl bir adli ve idari işlem uygulanacağı, yaptırımların neler olacağı yasada yer almıyor. Bu yasa teklifinde, dışarıda kedi ve köpek kalması tamamen yasaklanmış'' diye konuştu. Gruplar, basın açıklamalarının ardından olaysız bir şekilde dağıldı
 

...
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2012 Pazar 17:48:51
Güncelleme :1 Ekim 2012 Pazartesi 18:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?