20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hayvansal gıda eksikliği anne karnında bebek ölümlerine yol açıyor

Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini eksikliğinin, anne karnında bebek ölümlerine ve anormal doğumlara neden olduğu bildirildi.

Emziren Anneleri Destekleme ve Aile Sağlığını Koruma Derneği (EMAS) Başkanı Jinekolog Sema Soysal, anne adaylarının gebelikten 3 ay önce beslenmeye özen göstermeye başlaması gerektiğini kaydetti. Özellikle gebelik döneminde tüm vitamin ve minerallerin düzenli bir şekilde alınmasının sağlıklı bebek doğumunu sağlayacağını ifade eden Soysal, folik asit ve B12 gibi bazı vitaminlerin eksikliği sonucu, anne karnında bebek ölümleri ve anormal doğumların görülebileceğini anlattı.

Soysal, son yıllarda ABD’de yapılan araştırmalarda, gebeliğin ilk 3 ayında anne karnında bebek ölümleri olmasının folik asit eksikliğine bağlandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu nedenle ABD’de, un ve ekmeklere hatta gebelikte kullanılan ilaçlara folik asit eklendi. Daha sonra hızla yayılan folik asit eksikliği ile ilgili yorumlar, Türkiye’ye de sıçradı. Ancak Türkiye’de bu konuda bir araştırma yapılmadı. ABD’li kadınlar ve anormal doğumlar üzerinde yapılan araştırmanın sonucu, Türk kadınlara da uyarlandı. Sonuçta Türk kadını, doğrudan folik asit eksikliği ile karşı karşıya bırakıldı."

Bu tür yorumlar yapılırken ABD ve Türk toplumunun beslenmesinin farklı olduğunun unutulduğunu belirten Soysal, et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarla beslenen ABD’li kadınlarda, folik asit eksikliğinin normal olduğunu kaydetti.

Türk kadınının ise beslenmesinde tahıl ürünlerine ağırlık verdiğini vurgulayan Soysal, "Folik asit en çok tahıl ürünlerinde bulunuyor. Yani Türk kadınında folik asit eksikliğinin bulunması çok düşük bir ihtimal. Olanlara da folik asit takviyesi veriliyor. Kısacası, folik asit eksikliği, ABD’li kadınların sorunu, Türk kadınının değil. Günde tüketilecek bir elmayla bile folik asit ihtiyacı kolaylıkla karşılanıyor" dedi.

Soysal, Türk kadınının asıl sorununun B12 vitamini eksikliği olduğunu anlatarak, B12’nin Türk kadınının az tükettiği et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğunu söyledi. Türkiye’de folik asit yerine B12 eksikliğinin gündeme getirilmesi gerektiğini ifade eden Soysal, "Türkiye’de gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan anne karnındaki bebek ölümleri ve anormal doğumların bir kısmı, bu vitaminin eksikliğinden kaynaklanıyor. Türkiye’de bir araştırma yapılması durumunda, gerçek daha açık ortaya çıkacak. Türk kadınının günde bir adet yumurta tüketmesi ile B12 ihtiyacı karşılanacak, ancak bunu kimse bilmiyor" diye konuştu.

KONYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 11:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?