19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hazır gıdada kanser riski

Sağlık Bakanlığı’nın gıda işyerlerinde yaptığı denetim; kızartma yağlarının defalarca yeniden kullanıldığı için insan sağlığını tehdit ettiğini ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı, İstanbul’da 118 gıda işyerinde incelemelerde bulundu. Bakanlık, gıda işyerlerinin yüzde 80’inin, insan sağlığı açısından 3 defadan fazla kullanılmaması gereken kızartma yağlarını, 20’den de fazla kez kullandığını ortaya çıkardı. Uzmanlara göre, aynı yağın 3 kezden fazla kullanılması, kanserojen etkilerin ortaya çıkmasına yol açıyor.

YANMIŞ YAĞDAN ÇİKOLATA

Bakanlığın araştırmasına göre, halk sağlığının tehlikeye atılması bununla da bitmiyor. Defalarca kullanılan yağlar toplanıp satışa sunuluyor. Bu yağları alan ruhsatsız işyeri sahipleri, "merdiven altı" işyerlerinde yağları işlemden geçiriyor, süzdürüyor ve rengini açarak, gecekondu mahelelerinde ucuz fiyata satıyor. Ayrıca, bu yağları alan bazı işyerleri çikolata yapımını da yanmış yağlarla gerçekleştiriyor. İşlemden geçirilen kullanılmış yağlar, sabun yağıyla birleştirilip, kakao eklenerek çikolata yapılıyor.

İKİNCİ DERECE KANSOREJEN

Sağlık Bakanlığı kanser Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, ANKA’ya yaptığı açıklamada, ihbar üzerine harekete geçerek bu incelemeyi yaptıklarını ve konuyu yakından izlediklerini kaydetti. İl sağlık müdürlükleri ve gıdaların denetiminden sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı konu hakkında uyardıklarını bildiren Tuncer, "Noter aracılığıyla özellikle fast food yapan gıda işyerlerini gezeceğiz" dedi.

Ön çalışmanın şimdilik İstanbul’da yapıldığını belirten Tuncer, yapılan denetimlerde kızartma yağlarının kararana kadar kullanıldığını tespit ettiklerini bildirdi. Tuncer, "Biz kızartma yağlarının en fazla 3 defa kullanılabilmesine izin veriyoruz. Ancak, işyerleri bunu kararana kadar kullanıyor. Yanmış yağlar ikinci derece kansorejen" dedi.

UCUZ OLDUĞU İÇİN İHBAR YAPILMIYOR

Süzdürülerek işlemden geçirilen ve gecekondu mahallerinde satılan yağları alanların ucuz olduğu için ihbarda bulunmadığını söyleyen Tuncer, "Satanların ise ruhsatı bulunmuyor, genellikle merdiven altı dediğimiz işyerlerinde bu tür yağlar işlemden geçirilip satışa sunuluyor" dedi.

YAĞLAR KAYIT ALTINA ALINMALI

Kızartma yağı kullanan gıda işyerlerinde yağ alım fişi olması gerektiğini bildiren Tuncer, "Yağları çevreye gelişi güzel dökenlere ceza verilmeli. Zaten çevreye dökülmesi de çevre sağlığı açısından zararlı. Kullanılan yağı ruhsatsız satanlar da cezalandırılmalı. Yağlar kayda alınmalı. Kullanılmış yağları alan ruhsatlı yerler var.

Yağların bunlara satışı sağlanmalı. Çünkü bunlar yanmış yağı insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde başka alanlarda değerlendiriyor" diye konuştu.
ANKA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 17:51:33
Güncelleme :11 Ekim 2004 Pazartesi 17:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah KAPLAN IP: 195.175.37.xxx Tarih : 12.10.2004 11:54:47
Kanser rizkinden kurtulmak için,kanser mikroplarına karşı haftada en az bir defa ısırgan yemeği yemek faydalıdır.Uzmanların tavsiyesi.Doğal olarak en iyi ısırgan doğu karadeniz bölgesi Giresun ilinde yetişmektedir.Kansera karşı olan çeşit o bölgede Giresun'da yetişiyor, bulunuyormuş.Sağlığına dikkat edenlere,önem verenlere duyurulur.Saygılarımla.