18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hedef 15 milyar dolar

Rusya’da Putin’le görüşen Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 11 milyar dolara ulaştığını, hedefin ise 15 milyar dolar olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile müşterek yatırımlar konusunda iki ülke arasında siyasi iradenin mevcut olduğunu dile getirken, ticaret hacmi hedefini de 15 milyar dolar olarak açıkladı. İlişkilerin ticaretle de sınırlı kalmayacağını söyleyen Erdoğan, ‘10-15 yıl önce bunlar konuşulsaydı söylenecek laf ’hadi canım sende’ olurdu" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki arasındaki ticaret hacminin 11 milyar dolar seviyelerine geldiğini, hedefin ise 15 milyar dolar olduğunu kaydetti. İki ülke arasında siyasi iradenin de bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "10-15 yıl önce bunlar konuşulsaydı söylenecek laf ’Hadi canım sen de’ olurdu. Zihniyet değişimi bizleri nerelere götürüyor" diye konuştu.

"11 milyarı bulduk"

Beraberindeki Türk işadamlarıyla beraber Moskova President Otel’de Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile biraraya gelen Başbakan Erdoğan, 90’lı yıllardan itibaren Rusya ile ilişkilerin daha çok bavul ticareti ile gelişmeye devam ettiğini ve bugün itibariyle dış ticaret hacminin 10 milyar doları aşıp, 11 milyar dolar seviyelerine geldiğini hatırlattı. Ziyaret sırasında yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında geleceğe yönelik ciddi ve olumlu bir siyasi iradenin mevcut olduğunu gördüğünü kaydeden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin artarak devam ettiğine dikkat çekti.

"25 milyar olabilir"

Putin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin yükselerek arttığını söyledi. Bugün ortak çabalarla iki ülke arasındaki ticaret hacminin Başbakan Erdoğan’ın belirttiği gibi 15 milyar dolara çıkabileceğini, 2007 yılında da bu rakamın 25 milyar dolara ulaşabileceğini kaydeden Putin, bu hedeflerin gerçekleştirilebilir hedefler olduğunu söyledi. Bu konuda Türk işadamlarına büyük rol düştüğünü belirten Putin, ortak işbirliğinin artırılarak devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Bölgesel refah ve istihdam

Türk ve Rus işadamlarının ortak çabalarının, sadece Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmekle kalmayacağını ve tüm bölgeyi kapsayacak refah ve istihdam kapılarını aralayacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin, 24 Ocak’ta Davos’ta düzenlenecek Dünya Ticaret Örgütü toplantısında Rusya’nın üyeliğini destekleyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Rusya ile müşterek yatırımlar konusunda, aramızda siyasi irade mevcut. 10-15 yıl önce bunlar konuşulsaydı söylenecek laf ’Hadi canım sende’ olurdu. zaman nasıl değişiyor, zihniyet değişimi bizleri nerelere götürüyor. Gelişimin, değişimin olduğu dünyada iki dost ülke yarınları inşa etmenin gayreti içinde."

Erdoğan 9 Mayıs’ta yeniden Rusya’yı ziyaret edecek

Başbakan Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya’nın faşizme karşı verdiği mücadelenin yıldönümü törenlerine katılmak üzere 9 Mayıs tarihinde yeniden Rusya’yı ziyaret edeceğini açıkladı. 2005 yılının Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin başlamasının 85’inci yıldönümü olması nedeniyle de önemli olduğunu vurgulayan Putin ise, Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta düzenlenecek törenlere katılacak olmasını da büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Vize de dahil Rus turizmine kolaylık sağlanacak

Başbakan Erdoğan, Rus turizmine, başta vize olmak üzere ellerinden gelen kolaylığı göstermeye devam edeceklerini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Rus tur operatörleri tarafından verilen yemeğe de katılan Erdoğan, yaptığı konuşmada Rusya’dan Türkiye’ye 1 milyon 700 bin turist geldiğini anımsattı. Yakalanan bu rakamın oldukça önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Erdoğan, turizmin halklar arasında ilişkileri geliştirip, ülkeleri birbirine yaklaştırdığını kaydetti. Barışın ve ulusların birbirleriyle kaynaşmasının yolunun bundan geçtiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

‘Düşünün nereden nereye geldik. Bu adımlar atılabilir miydi? Ama artık siyasi iradeyi ortaya koyan yöneticiler ortaya çıkıyor. Rus turizmine başta vize olmak üzere elimizden gelen kolaylığı göstermeye devam edeceğiz.’

Türk inşaat şirketleri etkileyici işler yapıyor

Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini değerlendiren Rus basını, Türkiye’nin, Rusya Federasyonu’nun dış politika öncelikleri arasında bulunduğunu bildirildi. Türk inşaat şirketlerinin faaliyetlerini "etkileyici" olarak nitelendiren Rus basını, son 15 yılda 12.3 milyar dolarlık kontratların tamamlandığını veya tamamlanmakta olduğunu, Rusya’daki Türk yatırımlarının 1.5 milyar doları bulduğunu belirterek elektrik santral yapımı, askeri-teknik işbirliği, havacılık-uzay sanayii gibi alanlarda işbirliği potansiyelinin bulunduğuna inanıyor.

Türkiye’nin AB üyeliği yeni ufuklar açacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Türk-Rus ilişkilerindeki gelişmeye dikkat çekerek "Bu yolda beraber yürüyeceğiz" dedi.

Putin, Türk işadamlarına hitap ederken Erdoğan’a Türkiye’nin AB yolundaki başarılarına büyük önem verdiklerini belirterek, "Türkiye’nin AB üyeliğinin ilişkilerimiz açısından yeni ufuklar açacağını düşünüyorum" dedi. Rusya olarak kendilerinin de AB ile ortaklık ilişkileri geliştirdiklerini belirten Putin,"Ticaretimizin yüzde 50’si AB ülkeleriyle" dedi.

Görüşmelerde, Bakü-Ceyhan boru hattının yanı sıra, demiryolu ve Karadeniz’in etkin bir kullanılması konularının da ele alındığını kaydeden Putin, ‘Karadeniz havzasındaki işbirliğimiz daha aktif hale gelmelidir’ dedi. Turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Putin, ‘Ancak Türk turistler imkanları iyi kullanmıyor, St. Petersburg’a gitmiyor’ dedi.

Nereye giderseniz önünüzü açmaya kararlıyız

Rusya ve Türkiye arasında enerjiden turizme kadar çok çeşitli alanlarda ilişkiler olduğunu anlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, sıkıntıların aşılmasının kolay olmadığını, ancak gelinen noktada bu sorunların zaman içinde aşılacağını dile getirdi. Erdoğan, Rusya’nın Türkiye’de ‘Rus yılı’, Türkiye’nin Rusya’da, ’Türk yılı’ kutlaması yapması konusunda gerekli uzlaşmaya varıldığını anlattı. Başbakan Erdoğan, Türk işadamlarına da, ‘Nerede varsanız, biz önünüzü açmaya hazırız. Hep yol açacağız, ön açacağız. Yeter ki bu yolda görünün’ diye seslendi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, özellikle ticari ilişkilerde kazanılan ivmenin büyüklüğüne dikkati çekti. Daha sonra söz alan KKTC Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar da şunları söyledi:

Türk halkı, Annan Planı’na ’evet’ demiştir. Ancak çözüm yönünde böyle bir irade gösterilmesine karşın en fazla mağdur olan taraf olarak izolasyonlar devam etmektedir. Biz artık izolasyonların kaldırılmasını ve dünya barışına katkıda bulunulmasını istiyoruz.’

İsrail’e Türkiye üzerinden Rus gazı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Tayyip Erdoğan, Rus doğalgazının Türkiye üzerinden İsrail’e taşınması konusunda anlaştılar.

Taraflar bu çerçevede İsrail hükümeti ile görüşmelere başlanmasına karar verdiler. Putin’in önceki akşam özel konutunda Erdoğan onuruna verdiği akşam yemeğinde ve dünkü heyetler arası görüşmelerde ele alınıp karara bağlanan bu anlaşmaya göre, Rus doğalgazı İsrail’e Mavi Akım Projesi üzerinden ulaştırılacak. Mavi Akım hattı Türkiye içinde güneye uzatılarak Bakü-Ceyhan hattına bağlanacak. Doğalgazın İsrail’e bir boru hattı mı yoksa sıvılaştırılmış halde gemilerle mi taşınacağı konusunda alınacak karar, iki ülke teknisyenlerinin ortaklaşa yapacağı proje çalışması sonucunda belli olacak.

Hükümetten önemli bir kaynak Hürriyet’e, "Sayın Putin ile Sayın Erdoğan bu konudaki siyasi kararı verdiler. Bundan sonra iş teknisyenlere kalıyor" bilgisini verdi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 11:01:00
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 14:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?