18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hekimlerden AKP’liere sert tepki

Doktorlar, kadın zanlıyı muayene konusunda AKP’li vekillerin erkek hekimleri zan altında bırakan ifadelerine sert tepki göstererek, "hasta cinsel obje değildir" dediler.


TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen ve kadın zanlının isterse kadın hekimlerce muayene edilmesini öngören CMUK Yasa Tasarısı’na hekimler tepki gösterdi. AKP’li milletvekillerin erkek hekimleri zan altında bırakan ifadelerini "çok çirkin" olarak niteleyen hekimler, hastaya cinsel obje olarak bakmadıklarını belirttiler.


Hekimler AKP’li milletvekillerine yönelik tepkilerini şöyle dile getirdiler:

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Orhan Odabaşı:

"CMUK Yasa Tasarısı görüşülürken AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan’ın kullandığı ’Bir kadının muayenesinden çıkan doktorun ballandıra ballandıra başkalarına anlattığına çok tanık oldum’ şeklindeki ifadesi ’talihsiz ve yersiz’ bir açıklama.

Biz hastalarımıza cinsel obje olarak bakmıyoruz. Bize başvuru gerekçesi neyse onu çözmeye çalışıyoruz.

"HASTA CİNSEL OBJE DEĞİLDİR"

Zaten hastanın hekimini seçme hakkı bulunuyor. Muayenede cinsiyet belirleyici olmaya başlarsa doktor da ’ben şu hastaya bakarım, şu hastaya bakmam’ diyebilir. Bu aşama tehlikeli bir boyuta gelebilir ve sağlıkta mağduriyetler büyük olur.

Kimsenin hekimleri rencide edecek değerlendirme yapmaması gerekir. Hekimlerin cinsiyet ayrımcılığı yok. Belki AKP’nin kedi geçmişlerinde bir ayrımcılık var. Tartışma, yapay bir gündemdir. Hiçbir hekim hastasına cinsel obje gözüyle bakmaz. Hiçbir hekim de hastasına bakarken cinsel ayrımcılık yapmamıştır."

"AKP’LİLERİN İFADELERİ ÇOK ÇİRKİN"

Ankara Üniversitesi’nin hekim kökenli Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras:

"AKP’lilerin erkek hekimlere yönelik ifadeleri çirkin. Hayatımda böyle bir şeye rastlamadım. Yapılan tartışmalar doktorları değil, hastaları etkileyecek. Böyle tartışmalara gerek yok."

HAREMLİK-SELAMLIK

Ankara Tabip Odası eski Başkanı Ümit Erkol:

AKP’nin yarattığı tartışma toplumu haremlik-selamlık noktasına kadar götürebilir. Zaten hastanın rızası olmadan kimse onun bedenine dokunamaz.

15 yıl önce mecburi hizmetimi Kahramanmaraş’ta yaptım. Kimse burada erkek doktor var, ben muayene olmam diye hastaneyi terk etmedi.

Arap ülkelerinde bile erkek hekimler kadınları muayene ediyor. Osmanlı döneminde de sarayın hekimleri erkekti. Böyle bir tartışma o dönemde bile yaşanmadı. Toplum olarak geriye götürülmek isteniyoruz.

AKP Milletvekili Yılmazcan’ın ’bir kadının muayenesinden çıkan doktorun ballandıra ballandıra başkalarına anlattığına çok tanık olduğu’ açıklamasını ’en maganda’ doktoru ağzından bile duymadım."

BAKANLIK DESTEKLEDİ

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ürolog Dr. Sebahattin Aydın:

Tartışmanın ’zanlı kişinin istediği doktoru seçmesi’ diye gündeme gelmesi gerekir. Tasarının son halini destekliyorum. Zanlı kim olursa olsun kime muayene olmak istediği sorulmalı. Zanlılara böyle bir seçme hakkı tanınmıyordu. Yapılan düzenleme ile bu tanınmış oldu. Muayenede zanlının isteği dikkate alınmalı."



Erkek hekimler kadın muayenesinden çıktıktan sonra bunu etrafına anlatmaz. Bu hekimlik mesleği ile bağdaşmaz. Hiçbir hekimin böyle bir tavır sergilediğini düşünmüyorum."


sansursuz.com
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 16:24:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?