18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Helmut Schmidt’e öfkeli tepkiler’

Almanya’nın eski başbakanlarından Sosyal Demokrat Helmut Schmidt’in "Almanya‘ya yabancı işçi getirtmek hataydı" şeklindeki görüşleri ise tepki çekmeye devam ediyor. Süddeusche Zeitung gazetesinde, "Helmut Schmidt’e öfkeli tepkiler” başlığıyla yayımlanan makalede, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Schmidt’in eski görüşlerden yola çıktığını, Almanya’da şu an üç milyondan fazla Müslüman‘ın bulunduğunu kabul etmesi gerektiğini belirterek, bu gerçeğe uygun politikalar geliştirilmesi yönünde görüş ifade ediyor. Türk kökenli politikacılar ile hükümetin Yabancılar Sorumlusu Marieluise Beck ve ekonomi çevrelerinden temsilciler de Helmut Schmidt‘in görüşlerini eleştiriyorlar. Pforzheimer Zeitung gazetesinin aynı konudaki yorumunda şu satırları okuyoruz:

"Schmidt, Almanya’ya getirtilen misafir işçilerin ve onların sonraki kuşaklarının Almanya için ekonomik ve kültürel açıdan, nasıl bir anlam taşıdığını unutmuş görünüyor. Bu demek değildir ki, yabancılarla hiç sorun yaşanmamıştır. Burada yaşayan, buranın dilini öğrenmeli ve topluma uyum sağlamalıdır. Bu nokta, Almanya‘nın geçmişinde olduğu gibi geleceğinde de göç konusu önemli rol oynamaya devam edeceği için güncelliğini koruyor.”

Berliner Tagesspiegel gazetesi ise Helmut Schmidt’in açtığı tartışmanın gerçekle ilgisi olmadığına işaret ederek, Schmidt’e şu soruyu yöneltiyor: "Berlin ya da Frankfurt’ta doğan altı yaşındaki bir kız çocuğunun Almancası‘nın kötü düzeyde olması nedeniyle, baştan eğitim fırsatını kaçırmış olmasından acaba kim sorumludur?"

Reutlinger Generalanzeiger gazetesi, misafir işçi olarak çağrılanların bir süre sonra ülkelerine dönmediklerini ve topluma yabancı kalmaya devam ettiklerini, çünkü onların topluma uyum sağlamaları için hiçbir şey yapılmadığı görüşünü savunuyor ve ekliyor:

"Ancak entegrasyonun önşartının dil öğrenmek olduğu, ayrıca Almanya’da toplumdan kopuk paralel gruplar oluşmasının engellenmesi gerektiği de artık bilinen ve bugün de hayata geçirilmesi güncel olan bir konu. Fakat son 40 yıl içerisindeki bu olumsuz gelişmelerden, o dönemdeki tüm hükümetlerin sorumluluğu bulunmaktadır.”

DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 01:12:35
Güncelleme :27 Kasım 2004 Cumartesi 01:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?