18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hem ticaret, hem siyaset

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'nın Soçi kentinde.

Rusya'nın tatil beldesi Soçi'de akşam yemeği öncesi gazetecilere ortak açıklama yapan liderlerden Putin, Erdoğan'ın özellikle Irak konusundaki görüşlerini öğrenmek istediğini söyledi.

Türkiye ile olan siyasi diyaloğun da iyi bir seviyede olduğuna dikkat çeken Putin, "bölgemizdeki durum hakkında özellikle Irak konusunda görüşlerinizi öğrenmek istiyorum. Kısacası bugün konuşacak çok konu var. Sizi görmekten çok memnunum'' dedi.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği hacminin 10 milyar doları aştığını hatırlatan Putin, ''bizim belirlediğimiz ve gerçekçi olduğuna inandığımız önümüzdeki birkaç yıl içinde ticaret hacmini 25 milyar dolar seviyesine çıkaracağımıza inanıyorum'' dedi.

Rus lider işbirliğinin yatırım, enerji alanlarının yanı sıra teknoloji gibi alanlarda da mevcut olduğuna inandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan da Türkiye ve Rusya arasında özellikle son iki buçuk, üç yılda çok ciddi siyasi, ticari ve kültürel gelişmeler olduğunu belirtti ve ''siyasi ve ticari alandaki, turizmle birlikte kültürel alandaki gelişmeler aramızdaki bağlılığı ve geleceğe yönelik bakışı çok daha zenginleştirmiştir. Enerji alanında attığımız adımlar, şüphesiz ki ciddi anlamda kayda değer adımlardır. Birlikte yapacağımız daha çok şey var'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Soçi'ye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile birlikte gitti.

Putin ile akşam yemeğinde Erdoğan'a Hilmi Güler eşlik etti.

Erdoğan ve Putin, yarın sabah da kahvaltıda bir araya gelecek ve ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Kıbrıs ve PKK sorunu

Soçi'deki görüşmede, Kıbrıs sorunu ve terör örgütü PKK'nın yanı sıra AB ile ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.

Son olarak Rus basınında Başbakan Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de yapacağı görüşmede PKK'nın terör örgütü olarak tanınmasını isteyeceği yönünde haberler yer almıştı.

Görüşmede ayrıca Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ticaret hacminde Türkiye aleyhine olan dengesizliği gündeme getirmesi bekleniyor.

Türkiye, doğalgaz ve petrolden kaynaklanan açığın inşaat sektörü ve ticaretle kapatılması yönünde çaba sarf ederken, Rusya turizm sektörü ve bavul ticaretinin aradaki dengesizliği giderdiğini savunuyor.

Putin ve Erdoğan, geçtiğimiz yıl aralık ayında Ankara'da yapılan resmi görüşmede, ticaret hacminin önümüzdeki 3 yılda 25 milyar dolara yükseltilmesini hedef olarak belirlemişti.

Erdemir ve Tüpraş'ın özelleştirilmesi, iletişim ve ulaştırma projelerine Rusya şirketlerinin aktif katılımı ve enerji devi Gazprom'un Türkiye'deki yatırımları da toplantıda gündeme gelecek.

Görüşmede Türk inşaat sektörüne bazı kolaylıkların sağlanması ve Rusya'ya Türk tekstil ürünlerinin ihracatı da konuşulacak.

Sıcak diyalog

Türkiye ile ilişkilerinde özellikle siyasi alanda temkinli bir çizgide ilerleyen Kremlin, Erdoğan'ın Moskova ziyareti ve iki ülke işadamlarının ticari alanda artan işbirliği sonucu bu politikasını değiştirmişti.

Putin, geçtiğimiz yıl Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada iki ülke işadamlarının ekonomik ilişkileri çok ileri boyuta getirdiğini, siyasi ilişkilerin de en az ekonomik ilişkiler kadar geliştirilmesi gerektiğini söylemişti.

Vladimir Putin, dünya siyasetinde yakın dostları olarak bilinen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'e gösterdiği yakınlığı, Erdoğan'a da gösteriyor.

Başbakan Erdoğan'ı ocak ayında Moskova yakınlarındaki konutunda ağırlayan Putin, iki ülke arasında çıkan ve 'domates krizi' olarak anılan Rusya'ya meyve ve sebze ihracatına ilişkin sorunun giderilmesi sırasında da Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde konuyla yakından ilgilenmişti.

Soçi'deki görüşme da, bu telefon görüşmesi sırasında kararlaştırılmıştı.

Erdoğan, Soçi'deki görüşmenin ardından Moğolistan'a geçecek.
AA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2005 Pazar 23:04:52
Güncelleme :18 Temmuz 2005 Pazartesi 10:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?