19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Hemşireler artık kep takmayacak

Sağlık kuruluşlarında koridorları süsleyen, kafasında kep bulunan ve işaret parmağıyla 'sus' işareti yapan hemşire fotoğrafları artık nostalji oluyor. Sağlık Bakanlığı, kıyafet yönetmeliği gereği 'zorunlu' kep takan hemşirelere 'kep takmama' özgürlüğü getirdi.
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, hemşirelerden gelen yoğun şikayetler üzerine, "Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği"nin "C-Kıyafet" başlıklı 189. maddesini değiştirdi. Bakanlık, hemşirelerin takmakla yükümlü oldukları kepin 'hareketleri kısıtladığı', 'mikroorganizmaların taşınmasına neden olduğu' ve 'simgesel açıdan hemşireliğe herhangi bir olumlu katkı sağlamadığı' gerekçeleriyle isteyen hemşirelerin kep takmayabileceği kararını verdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelgede, bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli ebe ve hemşirelere çalışma saatleri dahilinde kep takıp takmama serbestliği tanındığı belirtildi. Mikroorganizmaların forma, kep, saç, tırnak, el ve kollardaki takılar aracılığıyla da çok rahat taşınabildiğinin hatırlatıldığı sözkonusu genelgede, "Bu nedenle hastane ortamında yoğun olarak bulunan mikroorganizmaların belirtilen yollarla taşınmasını önlemek, hastanın ve sağlık personelinin kendisinin de enfeksiyon risklerinden korunmasını sağlamak amacıyla asepsi ilkelerine uygun olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte olup, bu tedbirlerin alınması konusunda hastanelerde başhemşireler, diğer sağlık kuruluşlarında ise sorumlu hemşireler doğrudan sorumlu olacaklardır" ifadesi yer aldı. Genelgede ayrıca ebe ve hemşirelerin kep yerine yakalarında ayırıcı ve tanıtıcı özelliği daha geçerli olan; ismini, ünvanını, görevini ve görev yerini belirten makul mesafeden okunabilir resimli kimlik kartı taşımalarının daha uygun olacağı kaydedildi.
YUSUF ZİYA CANSEVER -ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 6 Mart 2004 Cumartesi 15:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
okan alisik IP: 195.87.158.xxx Tarih : 7.03.2004 19:35:11
Aslında hemşirelerin kep takma yada başlık takma konusundaki özgürlüklerinin olması çok yerinde ve olumlu bir karardır.