19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Her iki Türk'ten biri gitmeli!

İngiliz Hükümeti gizlilik süresi dolan bazı belgeleri kamuoyuna açıkladı. Bu belgelerde Almanya'nın eski Başbakanlarından Helmuth Kohl'ün ülkedeki Türklerin yarısını geri gönderme planları yaptığı da ortaya çıktı.

Üzerinde "gizlidir" ibaresi yer alan belge, Kohl'ün Başbakan olması sonrası kendisini ziyarete gelen İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile yaptığı görüşmeye ait. 

28 Ekim 1982 tarihli belgede "Kohl, önümüzdeki 4 yıl içerisinde ülkedeki Türklerin sayısının %50 azalması zorunlu hale gelecek dedi. Ama bu planını henüz kamuoyuna açıkça söylemiyor" ifadesi yer alıyor.

Yazıda ayrıca Almanya'nın, Türkleri artık asimile edemeyeceği sözleri de kayıtlara geçmiş.

Türkler başka

Görüşmede Kohl "Portekizlerle, İtalyanlarla ve hatta Asyalılarla Almanya'nın sorunu yok. Çünkü bunlar kendilerini buraya iyi entegre ediyorlar. Ama Türkler bambaşka bir kültürden geliyor" dedi.

Dönemin başkenti Bonn'da yapılan görüşmede odada sadece Almanya Başbakanı Helmuth Kohl, Danışmanı Horst Teltschik, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Özel sekreteri A.J. Coles ve belgeyi kaleme alan kişi bulunuyordu.

10.000 Mark geri dönüş ikramiyesi

Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre PREM 19/1036 adlı dosya gizlilik süresinin dolması üzerine ulusal arşivin gizli bölümünden çıkartıldı.

Protokol 4 haftadır başbakan koltuğunda oturan Hristiyan Demokrat Kohl'ün yüzbinlerce Türkün Almanya'yı terketmesini planladığını ortaya koyuyor.

Ancak bu konuda önceki Başbakan Sosyal Demokrat Helmut Schimdt'in de benzer görüşte olduğu biliniyor. Schmidt 1982'de Stern dergisine verdiği röportajda "Artık sınırdan tek bir Türk bile geçemez" ifadesini kulanmıştı.

Kohl'de Başbakan olduktan sonra Türkleri geri gönderme planını gecikmeden yürürlüğe koydu. 1983 yılında Kohl hükümeti Türkiye'ye geri dönecekler için 10.000 Mark "geri dönüş ikramiyesi" adlı bir yasa çıkarttı.

Bu ikramiyeden binlerce kişi yararlansa da çoğunluk Almanya'da kaldı. Böylece Kohl'ün %50 planı tutmadı.

Türklere "gidin" dedi, Türk gelini oldu

1982 de Başbakanlık koltuğuna oturan Kohl 1998'e kadar yani 16 yıl boyunca iktidarda kaldı.

Özellikle iki Almanya'nın birleşmesinde aktif rol oynadı. Ancak 2000'li yılların başında adının karıştığı bağış skandalı sonrası partideki tüm görevlerini bıraktı.

İktidarının özellikle ilk yıllarında Türklere yönelik sert siyaseti ile bilinen Kohl'ün oğlu Peter Kohl'ün Türk kızı Elif Sözen'le evlenmesi ve Kohl'ün torunlarının da artık bir nevi Türkiye kökenli olması Almanya'da çok konuşulmuştu. 

...
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2013 Cuma 11:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?