23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Her lider Papadopulos gibi davranırsa AB çöker'

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lagendijk: Avrupa’da her devlet Papadopulos gibi davranırsa AB çöker.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, KKTC’de yapılan seçim sonuçlarını Brüksel’den yayın yapan ABHaber’e değerlendirdi.

Lagendijk, ’’Avrupa’da her devlet Papadopulos gibi davranırsa , AB çöker. Çünkü çözümsüzlükle hiç bir yere varılamaz. Hiç kimse her zaman her istediğini elde edemez. Papadopulos artık negatif davranmaya ve çözümsüzlük üretmeye bir son vermeli” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller gurubu üyesi Lagendijk şunları kaydetti :

“Memet Ali Talat’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı çok mutluyum. Talat çözüm taraftarı, Denktaş gibi çözümsüzlük üretmiyor. Avrupa Parlamentosunda Talat ile çalışmak isteyen büyük bir çoğunluk var. Gelecek 4 yıl için Denktaş cumhurbaşkanı seçilmiş olsaydı Kıbrıs konusunda çözümü unutun derdim.

Papadopulos geçen hafta yaptığı açıklamada Annan Planı üzerinde değiştirmek isteği tarafları açıklamadı. Bu çok olumsuz bir durum. Mali ve ticari düzenlemeler için Papadopulos’un Annan Planı’nda neyi değiştirmek istediğini söylemesi lazım. Kıbrıs Rum kesiminin bu ertelemelere bir son vermesi çağrısında bulunuyorum.’’

Kıbrıs’taki bu seçimin Türkiye-AB ilişkileri için de çok olumlu bir gelişme olduğunu belirten Joost Lagnedijk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’Türkiye’nin Uyum Protokolünü 3 Ekim’den önce imzalaması gerek. Şimdi Türkiye’nin protokolü imzalamak için hiç bir özürü olamaz, çünkü Talat KKTC’nin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Bu Türkiye için itici bir güçtür. Türkiye protokol konusunda acele etmeli.

Protokol imzalandıktan sonra biz AP olarak ’Türkiye elinden geleni yaptı, şimdi Papadopulos da anlaşma yoluna gitmelidir’ diyeceğiz. Eğer yine de anlaşma yoluna gitmezse İngiltere, Fransa ve Almanya ortaklık için Papadopulos’a baskı yapmalı.’’


ANKA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 13:20:42
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 13:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?