19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Her yıl 2 milyon bebek doğduğu gün ölüyor

Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 2 milyon bebeğin, anne adayına tetanos aşısı yapılması ve doğumda deneyimli ebelerin bulunması gibi basit önlemlerin alınmaması yüzünden doğduğu gün öldüğü bildirildi.

Uluslararası çocukları koruma örgütü “Save The Children”ın, 2006 raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerde her yıl ölen 5 yaşın altındaki 10 milyondan fazla çocuğun yaklaşık beşte birinin, doğdukları ilk 24 saat içinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporla ilgili yayımlanan açıklamada, bebeğin hayatındaki ilk saatlerin, günlerin ve haftaların çok hassas bir dönem olduğuna dikkat çekilerek, yoksul ülkelerde henüz sadece bebeklerin küçük bir azınlığının, bu oldukça korunmasız dönemlerinde uygun sağlık bakımı alabildiği vurgulandı.

“En basit sağlık tedbirleri, hayatla ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir” denilen açıklamada, yeni doğan ölümlerinin çoğunun, enfeksiyonlar, doğum komplikasyonları ya da düşük doğum ağırlığı gibi önlenebilir ya da tedavi edilebilir sorunlar sonucunda olduğu kaydedildi.

Açıklamada, anne adaylarına tetanos aşısı yapılması ve doğumda deneyimli sağlık görevlisinin bulunması gibi basit yöntemlerin uygulanmasının yeni doğan ölümlerini yüzde 70 oranında azaltabileceği belirtildi.

Yeni doğan ölümlerinin sayısının büyüklüğü “dünyanın en fazla ihmal edilen sağlık sorunu” olarak nitelenen açıklamada, dünyadaki bütün hükümetlere bebek ölümlerinin önlenmesine destek için siyasi ve mali yardımlarını artırmaları çağrısında bulunuldu. Save The Children'ın yayımladığı anne ve çocuk olmak için dünyadaki en iyi ülkeler listesinde bu yıl da 7'nci kez İskandinav ülkeleri en üst sıralarda yer aldı.

Listeye göre, bir çocuk ve anne için en idael ülke sıralamasında İsveç birinci olurken, ABD ve İngiltere 10'uncu sırayı paylaştı, Nijer sonuncu oldu.
.
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 17:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?