18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Herkes, Avrupa ve ABD'de okuyamaz'

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Başbakan Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavındaki farklı katsayı uygulamasını zulüm olarak değerlendirmesine tepki gösterdi.

Teziç "Hepimizin çocuklarının Avrupa’da Amerika’da okuma şansı yoktur. Türk evlatlarının üniversiteleri burada. O üniversitelerimiz de laik Cumhuriyet’in aydınlık temelleridir. Bundan onur duyalım" dedi. Teziç, mevcut katsayı uygulamasında ısrarlı olduklarını vurguladı.

YÖK Başkanı Teziç, Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen Rektörler Komitesi toplantısına ara vererek, bir basın açıklaması yaptı. Teziç, son günlerde imam hatip liselerinin üniversiteye girişte önlerinin açılacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığını ifade etti. Teziç, "İmam hatiplere YÖK’ten vize" haberini de anımsatarak "Bu haberlerin hiçbir esası yoktur. Temeli olmayan bilgi veriyorlar" dedi. YÖK’ün özellikle katsayının kaldırılması ve meslek liseliler ile imam hatiplerinin önüne açılması yönünde bir iradesinin bulunmadığını vurgulayan Teziç, rektörlerin de YÖK’ün katsayı uygulamasının devamı yönündeki kararını isabetli bularak, teyit ettiğini söyledi.

"ZULÜM" YOK

Teziç, özellikle Başbakan Erdoğan’ın ÖSS’deki farklı katsayı uygulamasını "zulüm" olarak değerlendirmesine tepki göstererek, bunların isabetli sözcükler olmadığını, bu sözleri üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Teziç, "Bunlar yanlış değerlendirmelerin ürünüdür. ’Katsayı zulmünü’ telaffuz ederek öğrencilere gerçekleşemeyecek bir umut vermeye çalışılmaktadır. Meslek liselilerden istenilen, kendi kulvarlarından gitmelidir" dedi. Teziç, farklı katsayı uygulamasının tüm lise türlerini kapsadığını, özellikle meslek liselerine yönelik bir uygulama olmadığını vurgulayarak "Aldığımız kararlar meslek liseleri, imam hatip liseleri, genel liseleri ayırarak alınmış kararlar değildir. Ortaöğretimin bütünlüğü düşünülerek bir ayrım yapılmaksızın alınmış kararlardır" dedi.

Teziç, genel lisedeki bir öğrencinin de alanı dışında tercihte bulunması durumunda imam hatip ve meslek lisesindeki öğrencilerde olduğu gibi ortaöğretim başarı puanının 0.8 yerine 0.3 ile çarpılacağını söyledi. Teziç, meslek lisesi öğrencilerinin el becerisine dayalı eğitim görüp ara eleman olarak yetiştirildiklerine dikkat çekti. Teziç, uygulamadaki farklı katsayı uygulamasında kararlılıklarını ifade ederken, "Mevcut ortaöğretim başarı puanlarının değerlendirilmesindeki 0.3 ve 0.8 katsayıları değişmeyecek ve değişmesini isteyemeyeceğimiz bir ölçüdür" dedi.

SINAV SİSTEMİ GÜNAH KEÇİSİ DEĞİLDİR

Teziç, Türk eğitim sistemindeki sorunların sınav sistemine bağlanmasına da tepki gösterirken, sınav sisteminin eğitimin bütün sorunlarını çözebilecek bir araç olmadığını söyledi. Teziç, "Sorunların bütün günah keçisi sınav sistemi değildir" dedi. Teziç, söz konusu anlayışın değiştirilebilmesi için YÖK’ün bünyesinde kendisinin de yer aldığı 4 kişilik "Stratejik Yaklaşım Komisyonu" adıyla bir çalışma ekibi grubu oluşturulduğunu söyledi. Teziç, komisyonun Türk devletinin eğitim ve bilim politikasının nasıl olması konusunda bir taslak hazırlayarak Üniversitelararası Kurul’a sunacağını ifade etti. Teziç, ÜAK’ın görüşünün alınmasının ardından gelecek yıl ocak ayında geniş kapsamlı uluslar arası bir toplantı düzenlenerek kararlar alınacağını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 22:05:23
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 22:09:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?