16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Herkes deli dedi duayen kurtardı

"Akıl hastası" diye ihbar edilen avukat Banu Uzunyıldırım için Adli Tıp aynı kanıya vardı. Adli Psikiyatri'nin duayeni Prof. Kriton Dinçmen ise "Bir şeyi yok" raporu verdi..

Avukat Banu Uzunyıldırım, 15 yıllık evliliğini bitirdikten sonra yerleştiği ailesinin yanında sık sık tartıştığı babası tarafından "akıl hastası" ihbarı yapılması üzerine polis zoruyla Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürüldü. Uzunyıldırım hastanede doktorlara sevgilisinin MİT personeli olduğunu, yurtdışında gizli görevde bulunduğunu, yakında evleneceklerini söyledi. Yine Uzunyıldırım'ın, Genelkurmay İstihbarat Dairesi'nden kendisini arayan bir kişinin bütün kimlik bilgilerini okuyarak, "güvenliği ile ilgili" görüşmek istediğini ve bir pastanede gerçekleşen buluşmaya 3 MİT görevlisinin geldiğini söyleyip "Daha sonra bu kişiler bana iş teklif etmek için Reşat Paşa Konağı'na gideceğimizi söyledi. Sonra hastane bahçesinde olduğumuzu fark ettim. Ben hayal görmüyorum" dediği kayıtlara geçti.

BABASI DAVA AÇTI

Hastanede 4 gün kalan avukatın anlattıklarının ardından görüş bildiren 9 ayrı doktordan kimi "paranoyak" kimi "paranoid şizofren" olduğunu belirterek başka bir hastaneye sevk edilmesi gerektiğini kaydetti. Doktor raporları üzerine baba "Vasi tayini" için Kadıköy Adliyesi'nde dava açtı. Uzunyıldırım ise babasının açtığı davaya karşı "Vasi tayinine gerek olmadığının anlaşılması" için dosyanın Adli Tıp'a gönderilmesini istedi. Adli Tıp Kurumu'nda verilen raporlarla ise durum daha karışık bir hal aldı. Adli Tıp 4'üncü İhtisas Kurulu "megalomani, hezeyan ve Paranoid Sendrom" tespitinde bulunurken, kurul "Paranoid kişilik özellikleri" olduğu raporu verdi. Bunun üzerine dosya 55 uzmanın görev yaptığı Adli Tıp Genel Kurulu'na sevk edildi.

RAPOR HAZIRLADI

Uzunyıldırım'ın avukatları dosyayı Adli Psikiyatri'nin duayeni 84 yaşındaki Prof. Dr. Kriton Dinçmen'e götürdü. Dinçmen yaptığı muayenede Uzunyıldırım'ın akıl sağlığının tam olduğunu belirtip "Vasi ya da müşavir" tayinine bile gerek olmadığı raporu verdi. Tüm raporları değerlendiren Adli Tıp Genel Kurulu, Uzunyıldırım'ın "Akıl hastası olduğunu ve cezai ehliyeti olmadığına" oy çokluğu ile karar verdi. Mahkeme ise Adli Tıp'ın oy çokluğu ile alınmış kararına karşı Dinçmen'in verdiği raporu dikkate alarak karar verdi.

DİNÇMEN KAHROLUYOR

Adli Psikiyatri alanında Türkiye'nin en önemli isimleri arasındaki yer alan Dinçmen ise Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporu sert şekilde eleştirirken, raporu verenlerin çoğunun öğrencisi olduğunu belirtip, "kahrolduğunu" söyledi. Dinçmen kararı eleştirerek "Adli Tıp bilimsel ağırlığı taşıyamıyor" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2007 Cuma 04:14:24
Güncelleme :21 Aralık 2007 Cuma 11:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?