18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hermans: Türkiye AB’ye kesinlikle girecektir

Belçika Parlamentosu Senatörü ve AB Komisyon Üyesi Margriet Hermans, Türkiye hakkında Avrupa Birliği’nde (AB) ve Avrupa ülkelerinde hala bir karamsarlığın söz konusu olduğunu belirterek, ’’Ancak, bana göre Türkiye AB’ye kesinlikle girecektir’’ dedi.
Tatil için geldiği Antalya’nın Kemer İlçesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hermans, Avrupa Birliği’ndeki Türkiye’ye yönelik olumsuz görüşleri ortadan kaldırmak için çaba sarf ettiğini bildirdi. Türkiye AB’ye girdiğinde, AB’nin, Türkiye’den çok şey kazanacağını vurgulayan Hermans, Müslüman bir ülkenin AB’ye katılmasının, Avrupa Birliği ülkeleri için de çok iyi olacağını, AB’nin de Türkiye ile birlikte ekonomik kazanımları olacağını ifade etti.
Avrupa ülkelerinde çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığına da işaret eden Hermans, bunun Türkiye’nin AB’ye girmesinde bir sakınca bulunmadığını gösterdiğine değindi.
Türkiye’nin istenilen kriterleri yerine getirince AB’ye alınacağını anlatan Hermans, şunları söyledi:
’’Türkiye kriterlerin tümünü yerine getirdiğinde alınan yanıt kesinlikle (Evet) olacaktır. Ben kesinlikle eminim böyle bir durumda (Hayır) yanıtıyla karşılaşmayacaksınız. Ancak bu durum gerçekleştiğinde belki de Türkiye’deki siyasi iktidar, (Artık biz AB’ye girmek istemiyoruz) diyecektir. Bizim için Türkiye’de en önemli olan konu, Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin laik çizgisidir. Bu anlamda biz Türkiye’de hangi parti olursa olsun, Türkiye’nin sistemini değiştiremeyeceğine inanıyoruz çünkü, Türkiye’de buna müsaade etmezler.’’ Hermans, Belçika’da bazı insanların Türkiye’yi hala gelişmemiş bir Arap ülkesi sandıklarına da işaret ederek, ’’Türkiye’ye gelmeden önce ben de öyle düşünüyordum. Bu önyargı kesinlikle çok yanlış. Önceleri tanıtım konusunda Türkiye yetersizdi. Bakın son bir yıldır, tanıtım çabaları arttı. İnsanların Türkiye’ye olan bakış açısı yeni yeni değişiyor’’ diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 20:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Köylü IP: 81.241.44.xxx Tarih : 6.04.2005 21:46:28
margerit hermans'i politikaya atilmadan öncesinden bilirim .. güler yüzlü ve naturel bir insandir. fakat politikanin içine girmesine ragmen plotikanin nasil isledigini hala bilmiyor olsa gerek. hatirlayin! 1918'de yapilan mütarekeyi ve daha sonrasini. AB mütarekesini imzalamaya geçmisimizden ders almadigimizdan pek merakliyiz. m.hermans'in türkiye ve türklerin taninmamasi konusundaki söyledikleri ise dogrudur. Margerit hanimin AB konusunda sôylediklerinin politik olarak kiymeti oldugunu sanmiyorum. saygilar..