23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Heyelan bölgesinde toplu mezar korkusu

Sivas’ın Koyulhisar İlçesi’ne bağlı Sugözü Köyü’nün Kuzulu Mahallesi’de meydana gelen heyelanda, toprak altında kalan 15 köylüye henüz ulaşılamadı. Tehlikenin sürmesi nedeniyle 15 milyon metreküp toprak temizlenemedi.

Bir raporda 10 milyon metreküplük yeni bir heyelanın daha meydana gelebileceği, bu nedenle kurtarma çalışmalarının durdurulması gerektiği belirtildi. Bu durum, vatandaşlar arasında bölgenin ‘toplu mezar’ ilan edileceği endişesine neden oldu.

Cumartesi sabahı iş makineleriyle başlayan çalışmalar, heyelan tehlikesi devam ettiği için sadece gün ışığında ve sınırlı yapılabiliyor. Heyelan bölgesinin hemen üzerindeki 10 milyon metreküplük bir toprak kütlesinin her an kayabileceğine ilişkin rapor hazırlayan heyetin başkanı Prof. Dr. Orhan Tatar, ‘Tespit ettiğimiz bu kütle, çok kısa sürede yeniden köyün üzerine doğru kayacak’ dedi.

Açıklamada, yağışlı havalarda çalışma yapılmayacağı ifade edilerek verilecek raporlar doğrultusunda ani heyelanın devamına karşın, çalışmaların sonlandırılacağı vurgulandı. Bu rapora karşın kriz merkezi, arama çalışmalarının iş makeneleriyle sürdürülmesine karar verdi. 12 uzmanın hazırladığı raporda, heyelan tehlikesinin devam ettiğinin belirtilerek arama kurtarma çalışmalarının durdurulmlasının istenmesi, köylüler arasında toprakla örtülü alanın ‘toplu mezar’ olarak kalacağı söylentisinin yayılmasına neden oldu. Bu söylenti, köylüler ve özellikle 15 kayıbın yakınlarını tedirgin etti.

YÜRÜMEK İSTEDİLER

Çalışmaları yetersiz bulan köylüler arasındaki tartışma, bugün öğle saatlerinde doruğa çıktı. Heyelanda enkaz altında kalanların yerlerinin belli olduğunu ve bir an önce çıkarılmasını isteyen bir grup, Koyulhisar Kaymakamlığı’na yürümek istedi. Buna yine Kuzulu Mahallesi halkından karşı çıkanlar olunca iki grup arasında yumruklaşmalar oldu. Jandarma ekipleri, kavga eden iki grubu güçlükle ayırdı. Köylülerin üzerine saldırdığını ve tepkilerden bunaldığını söyleyen Sugözü Köyü Muhtarı Temel Korkmaz, bu sabah kriz merkezine giderek isitfa etmek istedi. Bu arada kriz merkezi, heyelandan zarar görenler için bağış hesabı açtı. Ziraat Bankası Koyulhisar Şubesi’nin 5001 Nolu YTL, 5002 nolu Dolar ve 5003 Nolu Euro hesaplarına bağışta bulunulabileceği açıklandı.


DHA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 09:47:01
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 09:48:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?