22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Himalaya buzulları alarm veriyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Himalayalardaki buzulların erimesinin su kıtlıklarına yol açabileceği ve bundan yüz milyonlarca insanın etkileneceği uyarısında bulundu.

Vakıf tarafından hazırlanan bir raporda, küresel ısınma nedeniyle Himalayaların zirvesindeki buzulların geçmişe oranla çok daha hızla eridikleri belirtildi.

Bunun sonucundaysa, Hindistan, Çin ve Nepal’de gelecek yıllarda sellerin yaşanacağı ve bunu takiben de kıtlıkların meydana geleceği ifade edildi.

Kutup bölgeleri haricinde, dünyadaki en fazla su stoğu Himalayalarda bulunuyor.

Kışın kar yağdığında zirvelerde oluşan buzullar, yazın eriyerek yedi büyük Asya nehrini yıl boyunca besliyor.

Ancak Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma nedeniyle buzulların seviyesi her yıl 10 ila 15 metre azalıyor.

Vakfın Küresel İklim Değişikliği Programı’nın sözcüsü Jennifer Morgan, "Himalaya buzullarının hızla erimesi önce nehirlerdeki su hacmini arttıracak ve bu, büyük çaplı sellere yol açacak. Birkaç on yıl içerisindeyse bu durum değişecek ve nehirlerdeki su seviyeleri düşecek. Bu da Çin, Nepal ve Hindistan’ın kuzeyinde yaşayanlar için büyük ekonomik ve çevresel sorunlar yaratacak" diyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, Himalayalardan beslenen ve aralarında Ganj, Brahmaputra ve Yangtze’nin de bulunduğu nehirlerin yaklaşık 500 milyon insanın su kaynağı olduğunu belirtiyor.

Vakıf, iklim değişikliğine karşı acil önlemler alınması halinde, her yıl biraz daha artan erime hızının düşürülebileceğini savunuyor.

Vakfın hazırladığı rapor, dünyanın en gelişmiş sekiz ülkesinin oluşturduğu G-8 grubunun iklim değişikliğini tartışmak üzere yarın Londra’da yapacağı toplantının hemen öncesinde yayımlandı.

G-8 ülkelerinin hükümetleri, daha önce de defalarca küresel ısınmayı önemsememenin yaratacağı tehlikeler hakkında uyarılmışlardı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Küresel İklim Değişikliği Programı’nın sözcüsü Jennifer Morgan, "Eğer küresel ısınmanın hızı düşürülmezse, dünyanın ekonomik bir felaketle karşı karşıya kalacağını G-8 ülkelerinin bakanları anlamalılar" şeklinde konuşuyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Mart 2005 Pazartesi 19:13:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?