18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hıristiyan Demokratlar'dan AKP'ye 'imam' serzenişi

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) üye olmayı düşündüğü ve Avrupa Parlamentosu'nun en güçlü gruplarından olan Alman Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi (CDU) milletvekilleri, Türkiye'nin Almanya'ya yabancı dil bilmeyen imamları göndermesinden yakındılar.


İmamların entegrasyon sorunu yaşadığını anlatan Alman parlamenterler, iletişimde yaşanan zorlukları dile getirdiler. Hükümet, vekillerin bu serzenişi üzerine imamların Almanya'da kurulacak ilahiyat fakültesinde yetişmesi için düğmeye basacak.


AKP'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Alman Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi milletvekilleri Hermann Kues, Holger Haibach, Thomas Kossendey ve Hürriyetçi Türk-Alman Dostluk Cemiyeti Başkan Yardımcısı Zafer Meşe, iki gün boyunca AKP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantılara katıldılar. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı toplantılarda, AKP'yi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve bazı milletvekilleri temsil etti. İki partinin karşılıklı programlarını ve ilkelerini anlattığı toplantıların en çarpıcı bölümünü 'AB'ye entegrasyon', 'din-siyaset ilişkisi', 'sosyal ve ekonomik politikalar' bölümü oluşturdu.


'DİN-DEVLET İLİŞKİLERİNİ AYRI TUTUYORUZ'


AKP'nin din-siyaset ilişkisine bakış açısıyla ilgili olarak TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç bir konuşma yaptı. Altıkulaç'ın yaptığı sunuşta, AKP'nin dine bireysel bir olgu olarak baktığına işaret edildi. Din ve devletin ayrı ayrı yerlerde olması gerektiğine dikkat çekilen oturumda, "Bizim ülkemiz laik bir ülkedir. AKP olarak hedefimiz, devletin, bireyin dinini özgürce yaşamasını garanti altına almasıdır. Devletin din tarafından yönetilmesini değil, devletin bireye bu özgürlüğü sağlamasını savunuyoruz. Hedefimiz budur" ifadeleri kullanıldı.


Hıristiyan Demokratlar, toplantılarda Almanya'ya gelen imamların yabancı dil bilmemesinden yakındı. Alman parlamenterler, "Siz dil bilmeyen imamları Almanya'ya göndermeyi uygun görüyorsunuz, ancak çok büyük zorluklar yaşanıyor. İletişimde çok kopukluk oluyor" serzenişinde bulundular.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, bu konunun hükümetin de gündeminde olduğunu vurgulayarak, imamlarından Türkiye'den Almanya'ya gönderilmesi yerine Almanya'da kurulacak ilahiyat fakültesinde imamların yetiştirilmesine sıcak baktıklarını kaydetti. Şahin, "Oradaki insanların sorunlarını iyi anlamak ve entegrasyonu kolaylaştırmak amacıyla bu yönteme başvuracağız" açıklamasını yaptı.

RUHBAN OKULU'NUN YENİDEN AÇILMASI


Toplantılarda, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması da gündeme geldi. Hıristiyan Demokratlar, Ruhban Okulu'nda yeniden papaz yetiştirilmesine imkan sağlanması gerektiğini belirterek, hükümetin bu yönde bir çalışmasının olup olmadığını sordular. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Şahin, Hıristiyanlar'ın da kendi din adamlarını yetiştirmesine sıcak baktıklarının altını çizerek, parti olarak bu konuya karşı çıkmadıklarını kaydetti. Şahin, "Nasıl Müslümanlar'ın din adamlarına ihtiyacı varsa, Hıristiyanlar'ın da kendi adamlarına ihtiyacı var. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.


Daha önce Türkiye'ye gelen Alman Hıristiyan Demokratlar Birliği Genel Başkanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Türkiye'ye AB üyeliği yerine 'özel statü' verilmesini önermişti. Erdoğan'ın ve AKP kurmaylarının tepkisine yol açan bu öneri, AKP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantılarda gündeme gelmedi. Hükümetin hayata geçirdiği reformları olumlu karşıladıklarını belirten Alman parlamenterler, birliğin genişlemesinden yana olduklarını söylediler. Özeleştiride de bulunan milletvekilleri, "AB kendi içerisinde de tam konsensüs sağlamış değil. Bu yüzden yeni üye almakta zorlanıyor. Türkiye'ye 'Siz büyük bir ülkesiniz, farklı bir dindensiniz. 70 milyonluk ülke bazı sorunları da beraberinde getirir' gibi bahaneler sunmak çok yanlış. AB üyeliğiniz için farklı bir konsept oluşturulmalı ve meseleye bu şekilde bakılmalıdır" değerlendirmesini yaptılar.

DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2004 Salı 16:50:42
Güncelleme :20 Nisan 2004 Salı 16:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?