18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hızlandırılmış facia: 39 ölü

Yetkililereden alınan bilgiye göre kaza Bilecik il sınırına 2 km kala meydana geldi.11006 sefer sayılı hızlandırılmış tren projesi(!) adı altında ilk seferini yapan ''Yakub Kadri Karaosmanoğlu'' treni raydan çıktı. saatte 170 km hızla haraket etmesi planlanan trenin 1 yemek,4 yolcu vagonundan ibaretti. 234 yolcu ve 12 mürettebatı bulunuyordu.Kaza sonrasında ilk 2 vagonun üst üste bindiğini,3. ve 4.vagonlarında sağa sola savrulduğu belirlendi.Teknik alt yapısı günlerdir Türkiye'nin gündemindeki yerini korumasına rağmen seferlerine devam eden hızlandırılmış tren projesi facia ile son buldu. 39 kişinin hayatına mal olan tren kazası 19:45 sıralarında meydana geldi.kazadan yaralı olarak kurtulan vatandaşlar askeri birlikler tarafından bölgedeki hastanelere kaldırıldı. İlk yardım ekipleri kazanın duyulmasının ardından kısa sürede olay yerine intikal etti.Başlayan kurtarma çalışmaların da çok sayıda ceset ise hurda haline dönen vagonların arasından çıkartıldı.

Bu arada harakete geçen Kızılay ilk etapta 160 ünite kan 400 kişilik kumanya,ağır tonajlı vinc 15 kişilik sağlık ekibmanını bölgeye sevketti.Yetkililer sabotaj başta olmak üzere her türlü ihtimaligöz önüne aldıklarını belirttiler.Öteyandan kaza haberini alan Receb Tayyib Erdoğan katıldığı nikah törenini yarıda keserek ulaştırma bakanı Bin Ali Yıldırım ile bölgeye geldi.incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan'ın Bosna Hersek'te Sırp katliamı sırasında yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nün açılış törenine katılmasıda planlanıyordu.Ancak meydana gelen kaza sonrasında bu planından vaz geçtiği öğrenildi.

Devlet Demiryolları (DDY), İstanbul - Ankara arasında sefer yapan hızlandırılmış trenler için uzmanların uyarıları üzerine seferleri durdurmak yerine, bu ayın başlarında teknik inceleme başlatma kararı almıştı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004'de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı'nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirtmişti.

Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan kriz masası başkanı Muammer Türker, basına yaptığı açıklamada, ellerinde kazamnın nedeniyle ilgili net bir bilgi bulunmadığını, yapılacak teknik çalışmanın ardından kaza nedeninin belirleneceğini söyledi.

Türker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın incelemelerde bulunmak üzere olay yerine hareket ettiklerini söyledi.

TCDD'DEN AÇIKLAMA

TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında hızlı trenin 4 vagonunun raydan çıktığını söyledi.

Ergüleç, yaptığı açıklamada, İstanbul'dan Ankara'ya 18.00'de hareket eden 1106 sefer sayılı Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlı trenin 4 vagonunun raydan çıktığını bildirdi.

Kazanın meydana geldiği bölgede, trende hız artırımı olmadığını ifade eden Ergüleç, "Bu bölgede eski trenlerin hızı neyse, bu trenin hızı da odur. Kazanın hızdan kaynaklanmış olduğunu sanmıyorum" dedi.

Ergüleç, kaza yapan trenin bütün vagonlarının dolu olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, şu anda ölü ya da yaralı sayısı hakkında bilgisi olmadığını kaydetti.

Kaza yapan trenin 23.15 sıralarında Ankara'ya varması bekleniyordu.

Uzmanlar, bu donanımla hızlı tren seferinin mümkün olmadığını ısrarlı ifadelerle dile getirmişlerdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004'de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı'nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirtmişti.

7 Temmuz tarihli Milliyet gazetesinde konuyla ilgili olarak yayımlanan haberde şu bilgiler yeralıyordu:

Devlet Demiryolları'nın başvurusu üzerine yapılacak incelemeyi yürütecek ekipte yer alan İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, seferlerin başlamasının ardından inceleme kararı alınmasını eleştirdi ve "Trenlerin hızlandırılması için hattın uygun yapıya sahip olması gerekir" dedi. Aynı bölümden Prof. Dr. Güngör Evren de, uyarıları haklı bulduğunu ve konunun çok detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi. Evren, "Bunların hepsi can güvenliği açısından önemli. Önce tüm ayrıntılarıyla incelenmeli, sonra uygulamaya geçilmeliydi" diye konuştu.

Seferleri durdurun

Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, 5 Temmuz 2004'de başlayan Dünya Ulaştırma Araştırma Konferansı'nda sunduğu tebliğde, seferlerinin altyapı ve modern araçlar olmadan yapılmasının büyük hata olduğunu belirterek, seferlerin durdurulmasını istemişti.

Eleştirilerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da ileten Erel, hızlı trenin bu haliyle hem işletmeye ek maliyet getireceği hem de kaza olasılığını artıracağını söyledi.

Geçtiğimiz ay başlayan hızlı tren seferlerinin, "ara durak sayılarının azaltılması", "makasların iyileştirilmesi", "doğru yol kesimlerinde makinistlere en yüksek hızla seyir izni verilmesi", "Bu trenlerin seyri sırasında seferdeki tüm diğer trenlerin bekletilmesi" gibi düzenlemelerle hayata geçirildiğini belirten Erel, şunları söyledi:

Ray kırılabilir

"Mevcut altyapıda hiçbir iyileştirme yapılmadan hız artırılırsa, alt ve üstyapıdaki hasarlar ve yol bozuklukları, uygulanan hızları ile orantılı olarak artar, taşıtlar hasarlanır ve taşıtları yol üzerinde tutmak zorlaşır. Üstyapı elemanları olan raylar, traversler, bağlantı elemanları zaman zaman yenilense de bunların özellikleri ve yolun imalat kalitesi yüksek hızlara uygun değil. Demiryollarımızda kaynaklı uzun rayların gerekli teknik bilgi kullanılmadan uygulanması, yaz aylarında yolun eğrilmesi sonucu raydan çıkma olaylarına ve kış aylarındaki ray kırılmalarına davetiye çıkarmaktadır."

TCDD: Malzemeler 160 kilometre hıza uygun

TCDD, bir öğretim üyesinin hızlandırılmış trenle ilgili kaygılarını içeren basın bildirisi nedeniyle açıklama yaptı. Ankara - Haydarpaşa arasında altyapı iyileştirilirken, lokomotiflerin hızlarının teknik müdahaleyle artırıldığı ifade edilen açıklamada, üstyapı malzemelerinin 160 kilometre hıza uygun olduğu kaydedildi. Açıklamada yolun yaz ve kış şartlarına uygun hale getirilmesi için ilave önlemlerin alındığı vurgulanarak, kullanılan vagonların da 180 kilometre hıza bile çok elverişli olduğu ifade edildi.

ULAŞTIRMA VE SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

  Facia ile sonuçlanan kaza sonrasında Ulaştırma ve Sağlık Bakanlığı trajedi komik açılamalara sahne oldu.Her iki bakanlığın yaptığı açıklamalarda çelişkili ifadelerin yer alması dikkat çekti.Ulaştırma Bakanlığı yaptığı açıklamada ölü sayısını 39 yaralı sayısınıda 43 olarak açıklarken Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklama da tam tersini gösterdi 139 yaralı 74 yaralı:! 

Tufan AKCEN / Salih AK / KENTHABER
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2004 Perşembe 21:11:39
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 14:07:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?