19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Hızlandırılmış facia'ya sorumlu aranıyor

İstanbul-Ankara seferini yaparken raydan çıkarak çok sayıda kişinin ölümüne neden olan trenin adeta dev tabutlara dönüşen vagonlarının kaldırılma işlemleri sürerken, trenin makinisti Fikret Karabulut ile Recep Sönmez ve Şef Köksal Coşkun gözaltına alındı.

TCDD çalışanlarının üye olduğu sendika ve çeşitli mühendis odaları adına konuşan Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Fehmi Kutan, İstanbul-Ankara seferini yaparken raydan çıkarak çok sayıda kişinin ölümüne neden olan hızlandırılmış tren kazasından uyarılara rağmen bu seferleri başlatan TCDD yönetimi ve hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

AKP hükümetinin, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın da, başına makinist şapkası gitip "hareket sinyali"ni vererek katıldığı büyük törenlerle 4 Haziranda başlattığı hızlandırılmış trenin dün 1945`te İstanbul-Ankara seferi sırasında Sakarya`nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıkması sonucu 36 kişi öldü, 79 kişi de yaralandı.

Kaza sonrasında başlatılan arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları gece boyunca devam etti.

İstanbul Haydarpaşa’dan dün akşam saat 18:00’de hareket eden ve İstanbul - Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında Pamukova-Mekece mevkiinde saat 20.30’da raydan çıkmıştı.

Başbakanlık Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre kazada 36 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.

Kazada devrilen vagonların kaldırılarak tren yolunu yeniden hizmete sokma çalışmaları ise sürüyor. Kaza sonrasında tek şeridi kapanan Pamukova-Bilecik-Adapazarı yolu sabah saatlerinden itibaren kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Kazanın nedeniyle ilgili olarak, henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak kazayla ilgili olarak tren şefi ve iki makinist gözaltına alındı.

Jandarma tarafından gözaltına alınan makinistler Recep Sönmez ile Fikret Karabulut ve Şef Köksal Coşkun’a, Pamukova Devlet Hastanesi’nde alkol testi yapıldı.

Muayene sonrasında tekrar İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen Karabulut, Sönmez ve Coşkun’un sorgusu sürüyor.

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı bu en büyük demiryolu kazasında yaşanan kayıplar hakkında dün gece yarısına dek özellikle Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan 130’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğine ilişkin açıklamaya tepki gösteriliyor.

Trende seyahat edenlerin yakınları, televizyonlara çıkarak yolcuların büyük bölümünün yaşamını yitirdiğinin kesin ifadelerle dile getirilmesinin sorumsuzluk olduğunu, devlet yetkililerinin bu tür davranışta bulunmaması gerektiğini söylediler.

Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve kriz merkezi, kaza sonrasında ölü ve yaralı sayısı konusunda birbiriyle çelişen açıklamalar yaptılar. İlk olarak Sağlık Bakanlığı ve Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamada ölü sayısının 139, yaralı sayısının da 57 olduğu bildirildi. Ancak, daha sonra Ulaştırma Bakanlığı ölü sayısını 36, Sağlık Bakanlığı ise 37 olarak düzeltti. Trende 234 yolcu ve 9 personel bulunuyordu.

Sayılar arasındaki bu farklılığın neden kaynaklandığı konusunda da henüz bir açıklama yapılmış değil.

Ulaştırma Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları`nın Ankara-İstanbul arasını 5 saate indirme iddiasıyla ortaya koyduğu proje çerçevesinde hizmete sokulan hızlandırılmış trenin devrilmesinin ardından, "bilim gözardı edildi" tartışmaları yaşanıyor.

Gazetelerde "Hızlandırılmış Cinayet", "Bir Şov Uğruna Öldüler", "Seri Cinayet" ve "Hızlandırılmış Katliam" başlıkları dikkat çekiyor.

Tepkilerde bilim insanlarının "binilmesi çok tehlikeli" uyarısına rağmen hareket edildiği vurgulanıyor.

Temmuz ayı başında en ciddi uyarıyı televizyonlara da çıkarak dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Erel, "hızlandırılmış treniin kaza yapacağını bilimsel olarak saptadığını ve yetkilileri uyardığını" söyledi.

Erel, "hızlandırılmış trenin kaza yapacağını önceden saptadığını" ileri sürdü ve "Onun için Ulaştırma Bakanı ile TCDD Genel Müdürü’nü 5 Temmuz’da uyardım ve hızlandırılmış tren seferlerinin durdurulmasını istedim" dedi.

Prof. Dr. Erel, yaptığı açıklamada, hızlandırılmış trene ilişkin daha önce hazırladığı bilimsel raporu yetkililere sunduğunu da ifade etti.

Prof. Dr. Erel, TCDD’nin İstanbul-Ankara hattının, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında yapıldığını, bir kısmının da daha sonra yenilendiğini hatırlattı.

Öte yandan kaza yerinde incelemelerde bulunan muhalefetteki CHP’nin Genel Başkanı Deniz Baykal, "Herhangi bir ülkede böylesine sorumsuz bir hareket ve neden olduğu facia, hükümetlerin çekilmesine neden olur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gece hastanelerde tedavi edilen yaralıları ziyaret ettikten sonra bir gazetecinin teknik alt yapının yetersiz olduğuna ilişkin bilimadamlarının eleştirilerini hatırlatması üzerine şunları dedi:

"Burada Bakanlığımız da bu işi böyle hiç anlamayan kişilerle yapmış değil. Yine burda da bilimadamalarının düşüncelerine müracaat edilmiş, bu konuyla ilgili yıllarca deneyimi olan insanlar bu işin çalışmaları içeresine girmişlerdir."

Dünyanın bir çok yerinde böyle kazaların olduğunu savunan Erdoğan, "Ama bu kazaların öncesinde ve sonrasında da çok şeyler de söyleniyor. Böyle bir şeyin olması tabiki arzu edilmez. Kaldıki böyle bir yanlış olsa ta baştan itibaren test döneminde de bu yanlışlar olabilirdi. Bu arada geçen süre içinde böyle bir şey olmadı" dedi.

Bu arada Erdoğan, yaralıları ziyaret ettiği hastanenin çıkışında protesto edildi. Eşini kazada kaybeden bir kadın "Başbakan duy sesimizi! Kocam o trende öldü. O trene binmemeliydi" diye bağırdı. Erdoğan yanıt vermeden aracına binerek hastaneden ayrıldı.

Ölü ve yaralıların kimliği

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Sakarya’nın Pamukova ilçesindeki tren kazasında, 36 vatandaşın hayatını kaybettiği, 79 vatandaşın da yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, kazada hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirleme çalışmalarının sürdürüldüğü, demiryolunun ulaşıma açılması için enkaz kaldırma çalışmalarına devam edildiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, kazada yaralanan 79 kişiden hastane kayıtlarına giren 75 kişinin kimliklerine ve kayda girdikleri hastanelere ilişkin liste şöyle:

Bilecik’teki Yaralılar
----------------------
Hüseyin Avni Karabeyoğlu (53)
Hatice Ceylanlar (51)
Uğur Öz (34)
Engin Çölova (24)
Hakan Bulur (33)
Aysun Aslan (24)
İsmail Hakkı Civelek (23)
Yıldıray Çınar (28)
Cengiz Özen (28)
Ali Tunç (8)

Toyotasa Acil Yardım Hastanesi
------------------------------
Beril Gümüşsoy
Filiz Özçelik
Tuba Okur
Mustafa Sarıkaya
Gürkan Çotuk
Nehir Uyanusta
Zehra Uyanusta
Erkek çocuk (ismi belli değil - 10-12 yaşlarında)

Sakarya Devlet Hastanesi
------------------------
Burak Yerlihan
Şeymanur
Adanur
Oğuz Sarıışık
Tevfik Uyar
Mustafa Ergenç
Aykut Dağlar
Perihan (3)
Murat Yücel
isimsiz
çocuk
çocuk
Rahmiye Zambak
Rahime Okur
Hatice Er

Özel Adatıp Hastanesi (Geldi ve gitti)
----------------
Yaşar Demircan
Meral Demircan
Semih Demircan
Melike Demircan

Sakarya SSK Hastanesi
----------------------
Naciye Aydaç
Aynur Bölükbaş
Süleyman Esen
Ufuk Burak Bölükbaş
Ergun Bölükbaş
Hüseyin Gonca
Serkan Şenoğlu
Cuma Ziya Şenoğlu
Özlem Şenoğlu
Taşkın Ömür
Ercan Ulaş

Pamukova Devlet Hastanesi
-------------------------
Saye Çabuk
Alper Çabuk
Yılmaz Çetinkaya
Salim Kervan
Fatih Selçuk
Hatice Sonuçlar
Reyhan Özgüntürk
Erçin Özgüntürk

Eskişer Devlet Hastanesi
------------------------
Aslan Yüksektepe
Alev Arın
Bora Boyacı
Sema Yavuz
Namık Kemal Özden
Ayşe Özden
Nihal Doğruöz
Emre Kutay Özdemir

Osman Gazi Üniversitesi Hastanesi
---------------------------------
Sürrat Eryiğit
Tuna Canlıer
Orhun Aydoğdu
Semra Çakmak
Müjgan Karayel
Fulya İlçin

Eskişehir SSK Hastanesi
-----------------------
Esma Boz
Necla Boz
Öznur Yılmaz
Fetiye Çakar

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi
------------------------------
İsmi henüz tesbit edilemeyen bir kadın.


PAMUKOVA DEVLET HASTANESİ’NDEKİ 19 ÖLÜDEN 12’SİNİN KİMLİĞİ

Pamukova Devlet Hastanesi’ndeki 19 ölüden 12’sinin kimlikleri belirlendi. Ölenler arasında Yalova Vali Yardımcısı Coşkun Ertürk de bulunuyor. Pamukova Devlet Hastanesi’ndeki cesetlerin kimlik tespit çalışması sürüyor. Hastanedeki 19 kişiden, kimlikleri belirlenenler şunlar:

Coşkun Ertürk (Yalova Vali Yardımcısı), İlker Ünaldı (20), Muhammet Arifoğlu (56), Hıdır Tınaz (29), Refik Ağır (26), Günnihal Günay Buchauer (31), Manfred Buchauer (36), Erol Kurumlu (54), Fevziye Yarlıkan (51), Şaziye Çelik (28), Melik Aydın (5) ve Nusret Bakın Barın (66).

BİLECİK VE PAZARYERİ’NDEKİ ÖLÜLERİN KİMLİĞİ

Tren kazasında hayatını kaybeden ve Bilecik ve Pazaryeri Devlet Hastaneleri ile SSK Bozüyük Hastanesi’ne kaldırılan toplam 11 cesetten 4’ünün kimliği belirlendi.

Trenin enkazından çıkarılan ve Bilecik Devlet Hastanesi’ne gönderilen 6 cesetten birinin Ercan Keklikçi’ye (43), Pazaryeri İlçe Devlet Hastanesi’ne gönderilen 3 cesetten ikisinin Aysun Kozanoğlu (40) ve Ürdün uyruklu bayan Manar Nasireddin’e (18), SSK Bozüyük Hastanesi’ne gönderilen 2 cesetten birinin de İrem Candan’a (18) ait olduğu belirlendi.

Pazaryeri Devlet Hastanesi’ndeki bir cesedin tanınmayacak durumda olmasının kimlik belirleme çalışmasını güçleştirdiği bildirdi.
KENTHABER
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 13:11:02
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 17:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?