18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hızlı tren kazasının delilleri karartılmış

İstanbul Barosu’nun tren kazasıyla ilgili hazırlattığı bilirkişi raporunda, kırılmış fren disklerinin olay yerinden kaldırıldığı belirtildi.

Raporda, ayrıca kazadan hemen sonra rayların değiştirilmesi, karakutunun savcılığa iki gün sonra teslim edilmesi de delillerin ortadan kaldırıldığına kanıt gösteriliyor.

Rapor detaylı olarak hazırlandı

İstanbul Barosu’nun açıkladığı Pamukova Sulh Hukuk Mahkemesi’nin, delillerin karartılması ile ilgili bilirkişi raporu toplam 280 sayfa.

Raporun içeriğinde teknik bilirkişi raporu, çizimler, kaza fotoğrafları, rapor ekleri, tespit talep dilekçesi ve tespit kararları bulunuyor.

Delilleri karartanlar hakkında soruşturma

Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu, teknik yapının vidalarına kadar ayrıntılı olarak incelendiğini söylediği raporun sonucunu açıkladı.

Kolcuoğlu, delillerin ortadan kaldırıldığını belirterek , “delillerin karartıldığına ilişkin tesbitlerin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dikkate alınarak sözkonusu yasadışı eylemi yapanlar hakında soruşturma başlatmak gerekir” dedi.

Bilirkişi raporunda,delil karartmaya örnek olarak "kazadan sonra demiryolunda onarım yapıldığı için, kaza öncesi ve sonrasındaki durum saptanamamıştır" deniyor.

Rapora göre kusurlu Devlet Demiryolları

Makinistlerin iyi eğitimli kişiler olduğu belirtilen raporda, kazanın personel hatasından değil, Devlet Demiryolları’nın işletme felsefesinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Raporda, Devlet Demiryolları’nın hızlandırılmış tren seferleri ile ‘kamu hizmeti’ yapma yaklaşımından uzaklaştığı, ticari işletme olma yönünde geliştiği, bu nedenle de teknik güvenlik düzeyinin düştüğü görüşü savunuluyor.

Rapor, Devlet Demiryolları eski genel müdürü ve makinistlerin yargılandığı ceza mahkemeleri tarafından da istendi.
CNNTURK
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 15:15:07
Güncelleme :3 Ocak 2005 Pazartesi 15:56:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?