17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hızlı Tren'in adı ‘Hekula Ali’ projesi

Tempo dergisi hızlandırılmış tren projesinin mimarını buldu. Projenin mucidi, Erdoğan’ın belediyeden arkadaşı ‘Hekula’ Ali Arslan. ‘Hekula’ projenin adı. Yani ‘Hızlı, Emniyetli, Kaliteli Ulaşım’

Tempo dergisi hızlandırılmış tren projesinin mimarını buldu. Bilim adamlarını dehşete düşürüp, defalarca ‘facia olacak’ uyarısı yaptıran projenin mucidi, Erdoğan’ın belediyeden arkadaşı ‘Hekula’ Ali Arslan. ‘Hekula’ projenin adı. Yani ‘Hızlı, Emniyetli, Kaliteli Ulaşım.’

AKP yönetimi TCDD’yi devraldıktan sonra, bütün kuruluşlarda olduğu gibi burada da bir özelleştirme programı başlattı. TCDD personelinin her türlü eğitim işini, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim hizmetlerini üstlenen Argeda Araştırma Geliştirme Danışmanlık Ltd. Şti. üstlendi. Şirketin sahibi ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri hem Erdoğan’ın hem de belediye bürokratlarının yakın arkadaşı olan Ali Arslan.

İŞTE VİZYON

Arslan’ın ilk görevi, ‘TCDD için yeni bir vizyon oluşturmak’ oldu. ‘TCDD’yi nasıl farklı bir yere taşırız? Makus talihini nasıl değiştiririz?’ sorularının tartışıldığı, üç ay süren ‘beyin fırtınası’ toplantıları yapıldı. İşte hızlandırılmış tren fikri de bu toplantılar sırasında ortaya çıktı. Beyin fırtınası toplantılarında, hızlandırılmış tren projesine, ‘Hızlı, Emniyetli, Kaliteli Ulaşım’, kısaca ‘Hekula’ ismi verildi. Arslan, Bakan ve TCDD Genel Müdürü’nün katıldığı toplantılarda personele, ‘Hekula Hekula’ diye alkışlarla tempo tutturdu. Şimdi, TCDD personeli arasında hızlandırılmış trenin ismi ‘Hekula’, Ali Arslan’ın ismi ise ‘Hekula Ali’ olarak anılıyor.

UYARDILAR

Hekula toplantılarında ortaya çıkan fikirler, TCDD yönetimi tarafından hızla uygulamaya konuldu ve 15 Aralık 2003 tarihinde çalışmalar başladı. Trenin hızının artırılması için yol ile oynanmaya başlandı. Bu arada pasivize edilen işin ehli uzmanlar yapılan en büyük hatanın kış aylarında yollarla oynanması olduğunu belirtiyor. TCDD uzman personeli, dışarıda hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğu bir ortamda, rayın hissettiği sıcaklığın eksi 30 derece olduğunu vurguluyor. Yaz aylarında ise bu oran tam tersi oluyor, yani artı 30 derecede rayların hissettiği sıcaklık artı 50 dereceye çıkıyor. Bu nedenle yollarla ilgili çalışmaların Mart-Mayıs ile Eylül-Kasım ayları arasında yapılması gerekiyor.

DİNLEMEDİLER

Yeni yönetim ise kışın dondurucu soğuklarında hızlandırılmış tren için yol çalışmalarına başladı. Balast denilen rayların altındaki çakıl taşları ile oynandı, virajlarda raylara eğim verildi. Uzman personel, ‘Çok sıcak veya çok soğukta oynarsanız, yolun altını gevşetmiş olursunuz. İşte burada bu hata yapıldı. Kurumda bütün mühendisleri itiraz etti’ diyor.

KARABÜK RAYI

Diğer bir hassas noktanın ise rayların değiştirilmesi ve ithal raylar yerine Karabük Demir Çelik Fabrikası’nda üretilen rayların döşenmesi olduğu belirtiliyor. Karabük raylarının kullanılması geçmiş yıllarda da çok kez gündeme gelmiş, fakat TCDD personeli bu raylara onay vermemiş. Karabük rayları sadece bağlantı yollarında kullanılmış, ana hatlarda kesinlikle kullanılmamış. AKP yönetimi ise gelir gelmez bu rayları kullanma kararı almış. Karabük raylarının yoğunluğunun ve sertliğinin düşük olduğu ve kolaylıkla bükülebildikleri belirtilerek, kazanın bu yönden de irdelenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

SONUÇ VAHİM

TCDD’nin uzman personeli özel ihtisas gerektiren bir alanda ‘Hekula’ gibi hafif tanımlarla, yüz yıldan fazla birikimi olan bir kuruluşa, özel sektör kuruluşlarının eğitim vermesinin mümkün olmadığını vurguluyor. AKP yönetiminin, özelleştirme politikası çerçevesinde, giderek makinist eğitimini bile özelleştirmeyi hedeflediği, bunun sonuçlarının ise çok vahim olabileceği uyarısını yapıyorlar.

İhalemi aldım çalışmamı yaptım

Tempo Dergisi’ne konuşan Argeda Araştırma Geliştirme Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Ali Arslan, şunları söyledi: ‘TCDD, değişmek istedi ve bu değişimi gerçekleştirmek için bir danışmanlık ve eğitim hizmeti ihalesi açtı. Biz bir danışmanlık şirketiyiz ve orada birtakım eğitim faaliyetleri yaptık. Bu eğitim faaliyetlerinde onları yeni bir vizyona ulaştırmış olduk. Bunu da Hekula (Hızlı, Emniyetli, Kaliteli Ulaşım) ile sağlamaya çalıştık. Hekula’nın fikir babası benim. İhalemi aldım, çalışmamı yaptım ve bitti. TCDD’nin ulaşmak istediği bir hedef vardı, biz de formülü verdik.’

TEMPO
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 09:59:18
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 10:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Atalay Atalay IP: 88.227.113.xxx Tarih : 28.01.2009 14:21:30

Sn. Ali Arslan ,demiryolu taşımacılığı hakkında tecrübesi,bilgisi varmış gibi gibi ,yeni üst yöneticileri yönlendirmeye çalıştı.Ahkam kesmek,seminerler vermek havanda su dövmektir.Bu kişinin önce demiryolunu öğrenmek ve bilenlerle birlikte çalışması gerekirdi.İyi ni yet tek başına yeterli olmaz ,amirlerde öz elemanına güvenmelidir.Sebebi ne olursa olsun hızlandırılmış tren kazası olmamalıydı.Hekula ali para kazanan harika ali oldu