27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hoca'dan 'kabine' tavsiyesi

Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, kabine revizyonu ile ilgili olarak, "Değişiklikten önce milli görüş gömleklerini giymeye baksınlar. Yoksa değişiklik birşey ifade etmez" dedi.

Erbakan, sona eren İran seyahatini değerlendirmek üzere İlci Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Erbakan, 10 gün süren İran ziyaretinin program ayrıntılarını anlatarak, kardeş ülke İran'da ancak devlet başkanlarına gösterilen yakın alaka ve itibar ile karşılandıklarını ve ağırlandıklarını söyledi.

Erbakan, bütün temaslarda, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesi, bölgede barışın sağlanması ve ırkçı emperyalizmin kaba kuvveti üstün tutan adaletsiz dünyası yerine bütün insanlara hakkını veren, sömürü yerine kardeşçe işbirliği yapan 'Yeni Bir Dünya'nın kurulması konusunda görüş birliği bulunduğunu gördüklerini söyledi. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için Türkiye ve İran'ın yakın işbirliği halinde gayretle çalışmaları gerektiği konusunda görüş birliği bulunduğunu da ifade eden Erbakan, bu hedeflere yönelik çalışmaların gerçekleşmesi için 'nelerin hangi öncelikle yapılması lazım geldiğini araştıran ve planlayan merkez', 'siyasi planlama ve işbirliği merkezi', 'ekonomik işbirliği merkezi' kültürü geliştirme merkezi', sosyal hizmetler işbirliği merkezi', 'karın, aile ve çocuğu koruma merkezi' gibi merkezlerin kurulması gerektiğini söyledi.

Yeni bir barış ve saadet dünyasının kurulması için ilk adımları atmak üzere yürütücü görevini Türkiye'de Saadet Partisi'nin yapmasının, İran'da ise İran Parlamentosu'nun çoğunluğuna destek veren ve Ayetullah Harrazi'nin Genel Başkanlığı'nı yaptığı partinin yürütmesinin uygun görüldüğünü de bildiren Erbakan, "Hiç şüphesiz, bu işbirliği için temel şart yürütücülük
görevini yapacak olan partilerin kendi ülkelerinin kanunları ve nizamları içinde çalışmaları temel esas olacağı da bu müzakerelerde tartışmasız ön şart olarak kabul edilmiştir" dedi.
Daha sonra soruları yanıtlayan Erbakan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın Türkiye'deki iktidara bakışının ne olduğunun sorulması üzerine, "Ahmedinejad Türkiye ile dostluğa çok önem veriyor. O itibarla Türkiye ile münasebetleri en ileri dereceye götürmek için hususi bir gayret içerisinde. Büyük bir sevgisi ve Türkiye'ye karşı hayranlığı var. Ve Türkiye'nin en yakın dost, kardeş ülkesi olmanın gereklerini yerine getirmeye çalışan bir insan" diye konuştu. Gazetecinin tekrar, 'İktidarı nasıl görüyorlar?' sorusu üzerine Erbakan, "Biz ülkemizin dahili işlerini orada söz konusu yapmadık" yanıtını verdi.

"HA ALİ VELİ, HA VELİ ALİ"
AK Parti hükümetinin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmesi ile ilgili görüşünün sorulması üzerine Erbakan, "Bu Amerikalıların arzusuyla yapılan bir husustur. Azerbaycan'a karşı yapmış olduğu büyük haksızlıklar, haksız işgaller ortada dururken Ermenistan ile ABD emrediyor diye dostluk kurmak yanlış bir politikadır. Diğer Amerikan emirleri yerine getirildiği gibi o emir de yerine getiriliyor ne yazık ki. Bunlar biliyorsunuz bizim talebelerimiz. Her seferinde kendilerini ikaz ediyoruz. Bir kere daha bu münasebetle ikaz ediyoruz ki; önce Ermenistan tarafından Azerbaycan'a karşı olan gerekenler yerine getirilsin, ondan sonra ancak kendileriyle konuşulabilir. Yoksa Azerbaycan bizim en yakın kardeş ülkemiz. Bizim devamımız sayılır" diye konuştu. Bir gazetecinin 'ABD Başkanı Obama'nın 24 Nisan dolayısıyla dün bir açıklama yaptı ve soykırım demedi, mezalim dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Erbakan, "Ha Ali Veli, ha Veli Ali" yanıtını verdi.

İran yönetiminin yeni ABD Başkanı Obama'ya bakışının sorulması üzerine de Erbakan, "İran'ın görüşü, bekle gör görüşü. Sözlere aldanmıyorlar, fiilen ne yapacak ona bakıyorlar. Bunda da çok haklılar. Çünkü tatlı sözler birşey ifade etmiyor. Obama'nın çevresi de malum. O sebepten dolayı fevkalade dikkatli olmak gerekiyor" dedi.

"KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNDEN ÖNCE MİLLİ GÖRÜŞ GÖMLEKLERİNİ GİYMEYE BAKSINLAR"
Bir gazetecinin, "Gündemde kabine revizyonu var. Eksi öğrencileriniz, bir uyarınız olabilir mi?" sorusu üzerine Erbakan, "Bir uyarımız lazım gelirse söyleyeceğimiz söz şudur; değişiklikten önce milli görüş gömleklerini giymeye baksınlar. Yoksa değişiklik birşey ifade etmez" diye konuştu. Ergenekon soruşturması ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Erbakan, "Konu hakkında bilgimiz yok. Yargıya intikal etmiş konular hakkında konuşmak doğru değil" dedi. Operasyonların İran'da nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine ise Erbakan, "Bu hususta hiçbir şey konuşmadık" yanıtını verdi.

Basın toplantısına, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan da katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 13:29:27
Güncelleme :25 Nisan 2009 Cumartesi 13:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?