18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hollanda da 'hayır' dedi

Fransa’nın ardından AB Anayasası’nı referanduma götüren Hollanda’dan da ’hayır’ çıktı. İlk sonuçlara göre halkın yüzde 61.6'sının ’hayır’ oyuyla anayasa reddedildi.

AB Anayasası’na ’evet’ diyenlerin oyu ise yüzde 38.4’de kaldı.

Hollanda’da yaklaşık 12 milyon seçmen bulunuyor. Bugün yapilan referanduma katilim % 62'i oldu.

Sonuçlar başbakan Balkenende'nin da içinde bulunduğu Avrupa Anayasası taraftarlarını hayal kırıklığına ugrattı.

Referandumun, Hollanda yasalarına göre bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve parlamentonun onaylama yetkisi var. Ancak siyasi partiler katılımın yeterli olması halinde halkın tercihine saygı duyacağını açıklamıştı. 

Fransa ile Hollanda’nın ‘hayır’ demesinin, önümüzdeki ay ele alınacak uzun vadeli bütçe görüşmelerinde uzlaşma yolunu tıkamasından ve euroya olumsuz etkisinden endişe ediliyor.

Hollanda Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Zalm, hükümet olarak, anayasa teklifini geri çekme kararı aldıklarını açıkladı.

Hollanda Başbakanı Balkenende sonuçları tam bir hayal kırıklığı olarak yorumladı.

Balkenende, referandumla halkın anayasa konusunda sözünü söylediğini, halkın bu konudaki görüşüne saygılı olduklarını bildirdi.

Balkenende, oylama sonucuna ilişkin ilk değerlendirmesinde, geniş bir siyasi ve toplumsal koalisyonla anayasaya "evet" denilmesini istemelerine rağmen halkın "hayır" yönünde oy kullandığını belirterek, çıkan sonuçtan üzüntü duyduğunu söyledi.

Hollanda parlamentosu, bağlayıcı özelliği bulunmamasına rağmen halkın anayasaya ‘hayır’ demesi halinde bu karara uyacağını daha önce açıklamıştı. Fransa’da hafta sonunda yapılan referandumda da Fransızlar AB anayasasına “hayır” demişti.

Yapılan açıklamalara göre ayrıca, Hollanda için bağlayıcı olmayan referandum sonuçları önümüzdeki Perşembe veya Cuma günü Meclis’te görüşülecek.

Hollanda koalisyonunu oluşturan siyasi partiler, muhtemel “hayır” ların yüzde 60’ı geçmemesi durumunda, AB Anayasası için önümüzdeki sonbaharda Meclis’te oylama yapacak ve büyük olasılıkla kabul edilecek.

Bağımsız Milletvekil Gert Wilders, parlamentonun referandum sonuçlarını değerlendireceği oturumda, hükümet hakkında "güvensizlik" öngeris vereceğini açıkladı.


 

Yusuf Özkan - Kenthaber / Hollanda
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 22:09:56
Güncelleme :2 Haziran 2005 Perşembe 14:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?