18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Hollanda’da göçmenlere karşı sert yasa

Hollanda’nın, Avrupa’nın, belki de dünyanın en liberal ve hoşgörülü toplumlarından biri olma itibarı, son sıralarda zedelenmeye başladı.

Bunun en çok hissedildiği alan da göç ve göçmenlik konusuna yaklaşımında...

Hollanda, göçmenlere kapısını en açık tutan ülkelerden biriydi. Fakat bu kapının şimdi hızla kapandığı görülüyor.

Hükümetin parlamentodan geçirmeyi planladığı bir yasaya göre, önümüzdeki Temmuz ayından itibaren Hollanda’ya göç etmek isteyenler Hollanda dili ve kültürü üzerine bir sınavdan geçmek zorunda kalacaklar.

Hollanda’daki Ulusal Çok Kültürlü Kalkınma Enstitüsü Forum’un başkanı Sadık Harchaoui, "Göçmenlerin Hollanda’ya gelmeden önce, Hollanda hakkında bir başlangıç bilgisine sahip olmaları iyi birşey. Öte yandan, göçmen adayları bu sınavda başarısız olurlarsa, karşılaşacakları engeller çok sert" diyor.

Sadık Harchaoui, buna örnek olarak gçömenlerin Hollanda’daki eşleriyle, aileleriyle biraraya gelmelerine izin verilmeyecek olmasını gösteriyor.

Harchaoui, "Çünkü bu sınavı, Hollanda’ya gelmeden önce kendi ülkelerindeki Hollanda elçiliklerinde almak zorundalar. Sınav az da olsa dil bilgisine dayanıyor. Yani, az da olsa Flamanca konuşmak zorundasınız. Bu birincisi. İkinci olarak da ülkenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Yani, hollanda’nın bir kraliçesi olduğunu bilmek gibi... Ayrıca, Hollanda kültürüne de aşina olmanız isteniyor. Mesela İkinci Dünya savaşı gibi..." diyor.

Peki Hollanda halkı bu yeni yasa hakkında ne düşünüyor?

Sadik Harchaoui, bu konuda Hollanda kamuoyunun ikiye bölündüğünü söylüyor.

Halkın bir kısmının göçmenlik kurallarının sıkılaştırılmasının iyi birşey olduğunu düşündiğini, birçok kişinin ise, göçmen adaylarının başarısız olması halinde sonuçların çok sert olduğu görüşünde.

Harchaoui, "Ayrıca bunun ayrımcılık yapan bir yasa olduğunu düşünüyorlar. Çünkü eğitim seviyesi düşük olanlara karşı ayrımcılık yapılıyor. Eğitimsiz kişiler sınavı geçmekte daha zorluk çekecekler. Dolayısıyla eğitimsiz yerine eğitimli göçmenler tercih ediliyor. Bunun avrupa Birliği yasalarına da takılması sözkonusu" şeklinde konuşuyor.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 20:21:44
Güncelleme :29 Mart 2005 Salı 01:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ebru toprakci IP: 83.217.145.xxx Tarih : 29.03.2005 17:38:11
Biz ailece hollandada yasiyorduk.6 ay önce Brüksele tasindik. Hollandada feci bir irk ayrimciligi var artik tukler hem ayrimcilik hemde yabancilara karsi sert yasalarda dolayi yasayamaz hale geldi.Insan haklari diye birsey yok.Hollanda dünya ülkeleri arasinda irk ayrimciligi ve de ahlaksizlik vede kültursuzluk yonunden bir numara... 2.numara Fransa 3.numara Almanya Belcikaninda Flaman bölgesi.