17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Hollanda’dan yeni Türkiye metni

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik müzakere kararını oluştururken temel alacağı taslak belge, dün ilk kez AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper’de masaya yatırıldı.
Metnin bazı ülkelerce yumuşak bulunmasının ardından Dönem Başkanı Hollanda, yeni bir metin hazırlama kararı aldı.
Türkiye’nin üyeliğine karşı olan ülkelerin mevcut taslak metindeki söylemi sertleştirme istekleri Ankara’ya destek olan ülkeler tarafından engellendi.

Hollanda, yeni Türkiye metni hazırlayacak

Tüm tarafların görüşlerini teker teker alan Hollanda, ortaya atılan tezler çerçevesinde yeni bir metin hazırlama kararı aldı.

Bot: "Ek şartların yerine getirilmesi gerekebilir"

Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, "Türkiye’nin birliğe üye olması için bazı ek şartları yerine getirmesi gerekebilir" dedi, ancak ayrıntı vermedi


Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile müzakerelere başlanabilmesi için gündeme getirilen ek koşulların, Avrupa’nın siyasi bir gerçeği olduğunu söyledi.

Bot, 17 Aralık’ta toplanacak AB Konseyi’nde Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı verildiği takdirde, bunun Türkiye’nin bir süre sonra tam üye olacağı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Tam üyelik müzakereleri konusundaki ek koşullara ilişkin, Türkiye’nin, "Kopenhag kriterlerini yerine getirdim, daha ne istiyorsunuz, aksi takdirde bu adil olmaz" şeklinde karşı görüş getirdiğini belirten Bernard Bot, "ama biz görmek zorundayız. Bu Avrupa’nın siyasi bir gerçeği. Bunu göz ardı edemeyiz" dedi.

Bernard Bot, Türkiye’nin üyeliği konusunda kapının biraz aralanmış tutulmasının önemli olduğunu, bu açıklığın daha da genişletilmesinin zor da olsa başarılabileceğini ifade etti. Hollanda Dışişleri Bakanı, şu anda 17 Aralık zirvesine sunulacak karar metni üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini, kendisinin, AB üyesi ülkelerdeki meslektaşlarına telefon ederek, müzakerelere başlama tarihi, koşullar, Türkiye’nin izlenmesi, Kıbrıs sorunu, tam üyelik, gibi noktalarda görüşlerini aldığını söyledi.

Bernard Bot, önümüzdeki günlerde daimi temsilciler düzeyinde ve dışişleri bakanlarıyla yapılacak görüşmeler sonunda olumlu bir noktaya vararak, ’ince ayarı’ yapabileceklerini kaydetti.


Yeni metin 8 aralıkta ele alınacak

Yeni Türkiye metninin ise 8 aralıkta ele alınacağı belirtiliyor.
Almanya, Belçika, İspanya ve İtalya başbakanları, dün yaptıkları açıklamalarda Türkiye’ye tam destek vermişti.

Türkiye siyasi tavrını belirliyor

29 Kasımda açıklanan taslak metinde yeralan Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ı fiilen tanıması ifadeleri üzerine Ankara da harekete geçti.

Ankara, verilen sözleri hatırlatacak

Kritik süreçte Ankara, Kıbrıs’taki referandumu ve referandum sürecinde verilen sözleri de AB’ye hatırlatmaya hazırlanıyor.

 

AA - DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 16:24:45
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 17:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?